Transilvania Film anunță premiera în cinematografe a filmului Afacerea Tănase semnat de Ionuț Teianu – scenaristul filmului Despre oameni și melci (regia Tudor Giurgiu), filmul cu cei mai mulți spectatori în 2012. Documentarul relatează incredibila poveste a scriitorilor români Virgil Tănase și Paul Goma care ar fi trebuit să fie asasinați la Paris din ordinul dictatorului român Nicolae Ceaușescu.

În anul 1982, François Mitterrand, proaspăt ales preşedintele Franţei, este pus faţă în faţă cu Nicolae Ceauşescu, dictatorul român, prin intermediul unei poveşti de spionaj demnă de un roman poliţist. Un conflict în plin Război Rece, o luptă dusă în culise de către serviciile secrete ale celor două state, DST, respectiv redutabila Securitate. Ceauşescu îi cere unuia dintre agenţii săi să asasineze la Paris doi dizidenţi, scriitorii Virgil Tănase şi Paul Goma, ambii cetăţeni francezi. Însă agentul Securităţii, Matei Haiducu, cunoscut drept Matthieu Forestier, ia legătura cu DST si deturneaza toate planurile de la Bucuresti.

Proiectul a fost inițiat de către Liviu Tofan jurnalist şi cercetător al evenimentelor din timpul Războiului Rece, pe care le­a trăit ca redactor la Radio Europa Liberă. Născut la Bucureşti în 1948, a studiat filologia la Universitatea Bucureşti (germană­engleză), a părăsit România în anul 1973 şi s­a stabilit în Germania, la München. Acolo a lucrat timp de 20 de ani la postul american de radio Europa Liberă (RFE/RL), mai întîi ca redactor de ştiri. A devenit şef al serviciului de ştiri (News Chief) în 1980, apoi director adjunct al Departamentului Românesc.

Revenit în România după înlăturarea regimului comunist, Liviu Tofan a înfiinţat şi condus pînă în 1994 redacţia din Bucureşti a Radio Europa Liberă. A fost cofondator şi director al Radio Total (96,9 FM) şi a realizat diverse producţii TV. Din 2008, Liviu Tofan este directorul Institutului Român de Istorie Recentă (IRIR), o fundaţie independentă. La editura Polirom a publicat Șacalul Securității: teroristul Carlos în solda spionajului românesc și A patra ipoteză: anchetă despre o uluitoare afacere de spionaj (2012) carte care tratează subiectul dezbătut și în filmul Afacerea Tănase – Leapșa pe murite.

Afacerea Tanase va fi proiectat în cadrul ediției de anul acesta a Festivalului de Film Documentar ASTRA Sibiu și va fi prezentat în avanpremieră în deschiderea Festivalului Filmului Francez, vineri 1 noiembrie.

Cu ocazia premierei, scriitorul Virgil Tanase va sosi în România între 13 octombrie – 2 noiembrie.

Virgil Tănase este autor a 10 romane, dintre care primele două scrise în limba română, celelalte în limba franceză, şi publicate de editurile Gallimard, Flammarion, Hachette, Ramsay/De Cortanze, Non Lieu (traduceri în spaniolă şi italiană). După 1990, a fost publicat în România de către editurile Eminescu, Fundaţia Culturală, Scrisul Românesc, Editura Didactică, Editura Alfa. A mai scris o farsă (C’est mon affaire, Flammarion 1983), un volum de intervuri (Ma Roumanie, Ramsay, 1990), unul de memorii (Leapşa pe murite, Editura Adevărul Bucureşti), precum şi biografii ale lui Cehov, Camus, Dostoievski şi Saint-Exupéry (Gallimard 2008, 2010, 2012 și 2013, traduceri în italiană şi portugheză şi japoneză).

Este autor de texte de teatru, și activează ca regizor la importante teatre din România și Franța, profesor de regie la Atelier d'Ivry (condus de Antoine Vitez), Espace Acteur, École d'Art Dramatique De Bock, profesor invitat la Université Paris VIII (1992), profesor de Istoria Civilizaţiilor la Institut International de l’Image et du Son (din 2000), formator la CFPP Eurécole (din 2008), autor a numeroase traduceri din rusă, spaniolă, italiană, engleză, în română sau franceză, din franceză în română şi din franceză în română.

Jurnalist în numeroase ipostaze: reporter şi redactor la Actuel (1981-1988), redactor- cronicar la Medias (1984-1989), L'Économie (1983), Vendredi (1989-1993), cronicar al postului de radio Europa Liberă (1977-1989), autor a numeroase articole, reportaje, analize geopolitice pentru diverse publicaţii.

Din 1990 până în 1993 a condus departamentul “Dramatiques” al France Culture, iar între1993 şi 1997 şi 2001 şi 2005 a fost ministru consilier în Ministerul Afacerilor Externe al României şi director al Institutului Cultural Român de la Paris.

Afacerea Tănase este o producție Libra Film și este distribuit în România de Transilvania Film.