Câinele Japonez, debutul în lungmetraj al regizorului Tudor Cristian Jurgiu, va avea premiera absolută duminică seara în cadrul celei de-a 61-a editii a Festivalului Internțional de Film de la San Sebastian, Spania în secțiunea competiţională New Directors.

Cainele Japonez, regia Tudor Cristian Jurgiu Foto: Transilvania Film

Organizat pentru prima oară în 1953, Festivalul de Film de la San Sebastian este un festival de clasa A, conform clasificărilor FIAPF și unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lume. De-a lungul timpului, aici au fost difuzate în premieră filme precum Vertigo, în regia lui Alfred Hitchcock, Melinda and Melinda, de Woody Allen sau Star Wars.

Câinele Japonez se află în cursa pentru premiul secțiunii New Directors, destinat regizorilor aflați la primul sau la cel de-al doilea lungmetraj din carieră. Premiul este stabilit de un juriu internațional și constă în suma de 50.000 de euro, acordată regizorului și distribuitorului spaniol al filmului.

Lungmetrajul lui Tudor Cristian Jurgiu spune povestea emoționantă a reconcilierii dintre un tată și fiul lui, plecat de ani mulți din țară. Bătrânul Costache Moldu şi-a pierdut soţia, casa şi agoniseala de-o viaţă, în urma unei inundaţii. Întoarcerea neaşteptată a fiului său, Ticu, din Japonia, alături de soţie şi băiat, îi va pune pe amândoi în situația în care trebuie să reînveţe să comunice, să redevină o familie. Costache învaţă să devină un bunic adevărat pentru nepotul lui de 7 ani iar Ticu repară greşelile trecutului.

Un film delicat şi tandru despre reconciliere familială.

Filmul marchează revenirea lui Victor Rebengiuc într-un rol principal pe marele ecran. Alături de Rebengiuc, din distribuția filmului mai fac parte actorii Șerban Pavlu, Kana Hashimoto, Ioana Abur, Constantin Drăgănescu, Alexandrina Halic, Laurentiu Lazar.

Din delegația României prezentă la festival cu sprijinul Institutului Cultural Român, amintim pe actorii Victor Rebengiuc și Șerban Pavlu, regizorul filmului, Tudor Cristian Jurgiu, directorul de imagine Andrei Butică, monteurul Dragoș Apetri, scenaristul Ioan Antoci, producătorul executiv al filmului Bogdan Crăciun cât și pe Tudor Giurgiu - producător.

În România, Câinele Japonez este distribuit de Transilvania Film și va avea premiera națională pe 18 octombrie.

Tot la San Sebastian, în competiția oficială, va fi prezentat și Cannibal, de Manuel Martin Cuenca, o co-producție Spania-România-Franța-Rusia, producătorul din partea romană fiind Tudor Giurgiu, Libra Film.

Avându-i în distribuție pe Antonio de la Torre si Olimpia Melinte, filmul prezintă strania poveste de dragoste dintre un croitor respectat din Granada, altfel un canibal fără scrupule și două surori gemene. Cannibal va avea premiera națională la ediția din 2014 a Festivalului Internațional de Film Transilvania.