Ediția 61 a Festivalului de Film de la San Sebastian, care se desfășoară anul acesta între 20 și 28 septembrie în Țara Bascilor, găzduiește cea mai semnificativă participare românească de până acum. Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Olimpia Melinte, Şerban Pavlu, Tudor Giurgiu, Călin Peter Netzer, Tudor Cristian Jurgiu vor fi prezenţi cu sprijinul ICR Madrid în Spania.

Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian este cel mai important eveniment cinematografic anual din Spania și unul dintre cele mai importante la nivel mondial. Ediția 61 a Festivalului, care se desfășoară anul acesta între 20 și 28 septembrie în Țara Bascilor, găzduiește cea mai semnificativă participare românească de până acum, informeaza comunicatul ICR Madrid.

Două filme românești și un proiect realizat în coproducție cu România, au fost selectate de Festival în trei dintre cele mai importante secțiuni. Câinele japonez, lungmetrajul de debut al tânărului regizor Tudor Cristian Jurgiu, va fi prezentat în premieră mondială în concursul Secțiunii Nuev@s Director@s, unde participă primul sau cel de-al doilea film realizat de un regizor/o regizoare. Poziția copilului, de Călin Peter Netzer, câștigător al Ursului de Aur la Festivalul de la Berlin, este unul dintre cele mai așteptate filme din cadrul Secțiunii Perlas, în care Festivalul oferă publicului posibilitatea de a viziona în premieră în Spania pelicule care au fost premiate în cadrul celor mai importante festivaluri internaționale. Ultimul lungmetraj regizat de Călin Peter Netzer a fost ales să reprezinte România la premiile Oscar din 2014, cu unanimitate de voturi. În plus, filmul Caníbal, coproducție Spania-România-Rusia-Franța, semnat de spaniolul Manuel Martín Cuenca și ai cărui protagoniști sunt cunoscutul actor spaniol Antonio de la Torre și actrița româncă Olimpia Melinte, concurează în Secțiunea Oficială. Proiectul realizat în coproducție cu Libra Film, se află printre cele patru titluri din preselecția publicată de Academia spaniolă de film, care își dispută nominalizarea Spaniei la Premiile Oscar de anul viitor.

Actrițele Luminița Gheorghiu și Olimpia Melinte, actorii Victor Rebengiuc și Șerban Pavlu, regizorii Tudor Cristian Jurgiu și Călin Peter Netzer, Tudor Giurgiu, regizor, producător și director al Festivalului de Film Transilvania, participă la Festival pentru a prezenta filmele selectate. Scenaristul Ioan Antoci și producătorul Bogdan Crăciun completează echipa filmului Câinele japonez, alături de Andrei Butică, directorul de imagine al ambelor titluri românești din Festival.

ICR Madrid colaborează cu Festivalul de la San Sebastian sprijinind participarea românească din cadrul acestei ediții și organizând o serie de evenimente și întâlniri dedicate filmelor românești. Agenda de activității include numeroase proiecții ale filmelor, prezentări și discuții cu publicul, iar în colaborare cu FNAC San Sebastian, ICR Madrid organizează o masă rotundă cu participarea echipelor filmelor românești și moderată de Roberto Cueto, membru al comitetului de selecție al Festivalului, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.