In perioada 22 - 25 august 2013, orasul Victoria, de la poalele Muntilor Fagaras, a gazduit primul sau Festival: Festivalul de Film Victoria. Orasul a devenit "Combinat montan pentru exploratorii urbani", exploratori care au inceput sa soseasca inca de joi, de la pranz, alaturandu-se locuitorilor deveniti deja fani ai initiativei, scrie Georgiana Ene pe blogul Hai la teatru.

Festivalul de film de la VictoriaFoto: Pink Stripe

Iubitorii de film au putut asista la proiectii zilnice (la Casa de Cultura si in aer liber, la Stadion) - 40 de filme, workshop-uri si intalniri cu profesionisti in domeniu, petreceri tematice in aer liber si concerte live.

Prima seara a Festivalului a debutat cu proiectia filmului "Toata lumea din familia noastra", in regia lui Radu Jude, moment in care organizatorii au realizat ca brusc sala Casei de Cultura devine neincapatoare si cat de mult era nevoie de acest Festival in orasul Victoria!

Despre ceea ce s-a vizionat in cadrul Festivalului, despre sustinatorii acestuia si invitatii sai, va las placerea sa cititi mai jos:

Vineri si sambata (23 si 24 august) la Casa de Cultura s-au difuzat intre 3 si 5 calupuri de filme de scurt-metraj si documentare. Inaintea fiecarui calup au urcat pe scena reprezentanti ale unora dintre proiecte pentru a vorbi publicului despre ele, iar la finalul fiecarui calup de difuzare a avut loc o sesiune de Q&A. Publicul a putut vota, pe toata durata Festivalului, filmul sau documentarul preferat. Echipa de productie al celui mai votat proiect urma sa fie premiata duminica.

Seara, la Scena Stadion, au avut loc proiectiile in aer liber ale lung-metrajelor "Domestic" (regia Adrian Sitaru) si "Pozitia Copilului" (regia Catalin Peter Natzer), in cazul ambelor genericul de final desfasurandu-se in aplauzele celor prezenti. Sambata seara, in deschiderea "Pozitia Copilului" a vorbit actorul Adrian Titieni, care a fost un extraordinar sustinator al initiativei Festivalul de Film Victoria.

Scena Stadion a fost animata in fiecare seara, dupa proiectiile filmelor de lung-metraj, de concerte live. Au cantat Temple Invisible si We Singing Colors in deschiderea de joi, Cobzality vineri, iar sambata a fost randul celor de la Robin and The Backstabbers sa incante publicul exploratorilor urbani.

La Casa de Cultura a avut loc sambata, 24 august, si o conferinta de presa unde au raspuns la intrebarile jurnalistilor specialisti din domeniu: Cristian Popa si Iulia Verdes - actori, Dan Draghicescu - producator "Fata din Transilvania", Laurentiu Merisan - reprezentant al Casei de Distributie "Independenta Film", Catalin Anchidin - reprezentant al Hi Film, Roxana Andrei - regizor.

Festivitatea oficiala de inchidere a avut loc duminica, de la 12:00, la Casa de Cultura. Premiul Publicului, o bicileta Pegas, a fost castigat de documentarul "Kapitalism", produs de Ada Solomon. Reprezentantul HI Film, Catalin Anchidin, a fost prezent la Festival si a acceptat premiul in numele intregii echipe. Al doilea proiect cinematografic preferat de public a fost scurt-metrajul "Fata din Transilvania", produs de Dan Draghicescu. Foarte populare printre cei prezenti la festival au fost si productiile "Cheful" (r.: Adrian Sitaru), "Superman, Spiderman sau Batman" (r.: Tudor Giurgiu) si "Wonderland" (r.: Peter Kerek).

Organizatorii si principalii sustinatori ai Festivalului au avut ocazia sa multumeasca tuturor celor prezenti si sa isi exprime planurile pentru anul urmator. Si povestea nu s-a incheiat aici, deoarece de la 13:00 si pana la 21:00 au urmat alte proiectii, cea mai asteptata fiind documentarul "Parintele Arsenie Boca", unde sala a devenit arhi-plina.

And this is the end, my friends! Sfarsitul primei editii, care s-a dovedit a fi un real succes!

De acum, orasul Victoria e mai colorat!