Povestea nu e noua, dar se tine. "2 Guns" e genul de film pe care multi regizori europeni viseaza in secret sa il faca, dar nu recunosc: o comedie americana de actiune cu vedete, adica o jucarie asemanatoare celor cu care au crescut. Islandezul Baltasar Kormákur aproape ca o spune deschis, dar filmul lui e suficient de referential cat sa nu para pretios si suficient de lucrat cat sa iasa din plutonul comediilor de actiune.

Imagine din 2 GunsFoto: InterComFilm Romania

Va vine sa credeti sau nu, "2 Guns" a deschis de curand Festivalul de la Locarno. Alegere explicabila: Piazza Grande, regizor european, vedete americane - marile festivaluri si-au facut un obicei din a semna un "pact cu diavolul" si de a deschide cu productii americane cat mai scumpe. Dar Locarno nu e Cannes.

Nici "2 Guns" nu e un film scump. A costat in jur de 60 milioane de dolari, putin mai mult decat suma pe care o auzim pana la exasperare si care reprezinta, de fapt, punctul in jurul caruia se invarte filmul: 43.125.000 dolari, adica banii pe care Robert Trench (Denzel Washington) şi Michael Stigman (Mark Wahlberg) i-au furat de la o banca, sperand ca il vor lasa in fundul gol pe traficantul mexican de droguri Papi Greco (Edward James Olmos).

S-au inselat. Au gasit la banca mult mai multi bani, drept pentru care toata lumea vrea acum să pună mana pe ei: un anume Earl (Bill Paxton) de la CIA, ofiterul Harold Quince (James Marsden) de la Office of Naval Intelligence, oamenii lui Papi etc. Toata smecheria este ca, timp de doi ani, Trench si Stigman au lucrat impreuna sub acoperire, fara sa stie unul că celelalt e de partea legii si viteversa. Primul e ofiter DEA (Drug Enforcement Administration), al doilea are carte de munca la ONI (Office of Naval Intelligence).

Povestea e destul de simpla dar, la un moment dat, se complica putin fortat pentru ca se ambitioneaza sa lege toate personajele intre ele. N-are a face. Daca urmaresti filmul cu relaxare e pentru ritm, pentru actori si pentru grija tuturor de a coregrafia cat mai original secventele de actiune.

Filmul are un usor aer retro care ii vine bine (Oliver Wood e director de imagine), trimitand la productiile anilor 70-80, cand masinile erau mult mai frumoase, iar cele cateva secvente in ralenti (nu prea multe, totusi) au fix acelasi rol ca flacarile portocalii desenate pe motociclete.

Si mai e, fireste, aceasta "bromance" (prietenie dintre doua personaje de sex masculin) care functioneaza pentru ca Denzel Washington si Mark Wahlberg se potrivesc si stiu amandoi cat sa marseze. Washington e mai gomos si mai romantic (personajul lui are o aventura cu politista Paulei Patton), in vreme ce Wahlberg (care a avut chiar anul trecut un film cu Kormákur, thrillerul de actiune "Contraband") e genul de smecheras cu aere de pui de cuc.

Fata de alte "bromance"-uri, de pilda "Arma mortala", unde cei doi politisti erau nevoiti sa faca echipa desi nu se suportau, sursa de umor vine aici din faptul ca, nestiind unul de celalalt, amandoi incearca sa se traga reciproc pe sfoara si sa puna mana pe bani.

Cel mai reusit dintre toti e de departe Bill Paxton, fara cusur in rolul psihopatului agent CIA. Cu o mica mustata, cat sa-i dea un aer maladiv (mustata e semnul distinctiv asa cum era coafura pentru Javier Bardem din „Nu exista tara pentru batrani”), Paxton n-are nici o nota falsa - e infricosator, imprevizibil, impersonal si implacabil. S-ar imprieteni la catarama cu Anton Cigurh.

Pacat ca Bill Paxton nu are mai mult rol si ca, in general, e subapreciat (figura lui de tip de treaba il face ideal pentru roluri negative.).

Una dintre cele mai bune scene e cea in care Paxton il terorizeaza pe Washington cu ruleta ruseasca, iar regizorul alege combinatia perfecta de prim-planuri si planuri generale cat sa ia ce e mai bun din jocul pe muchie al actorilor, pastrandu-si obiectivitatea.

James Marsden, Edward James Olmos, Paula Patton (a carei nuditate justifica ratingul) completeaza distributia, punand mai multa carne decat se pune de obicei peste personajele lor cliseizate in mod intentionat.

Altfel, ce sa mai zicem? Impuscaturi, explozii, un taur nervos, un elicopter la pamant, urmariri de masini, bani cat cuprinde (atat de multi incat umplu un portbagaj intreg).

... Se ascund in ramurele,

Pofta buna!

Trailer:

"2 pistoale"/"2 Guns"- de Baltasar Kormákur, cu: Denzel Washington, Mark Wahlberg, Bill Paxton, Edward James Olmos, James Marsden, Paula Patton. Premiera romaneasca 30 august 2013. Nerecomandat sub 15 ani