"Ca o umbra de nor", de Radu Jude, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul International de Film de la Sarajevo, care s-a desfasurat intre 16 si 24 august, se arata pe site-ul oficial al evenimentului, potrivit Mediafax.

Scurtmetrajul "Ca o umbra de nor", de Radu Jude, spune povestea unui preot, interpretat de Alexandru Dabija, care trebuie sa ii dea o ultima impartasanie unei persoane muribunde. Din distributia scurtmetrajului fac parte, pe langa Alexandru Dabija, Serban Pavlu, Mihaela Sirbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu. "Ca o umbra de nor" a avut premiera mondiala in sectiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de Film de la Cannes, anul acesta.

Anul trecut, tot la Festivalul de Film de la Sarajevo, regizorul Radu Jude a primit marele premiu, Inima Orasului Sarajevo, pentru lungmetrajul sau "Toata lumea din familia noastra".

Scurtmetrajul lui Jude nu a fost singurul titlu romanesc premiat anul acesta la Sarajevo. Mai multe proiecte cinematografice romanesti au primit distinctii si subventii din partea industriei. Astfel, regizorul Bogdan Mirica a primit, pentru proiectul "Dogs", premiul Arte International Relations CineLink, in timp ce regizorul Adrian Sitaru a primit, pentru proiectul "Fixer", dupa un scenariu de Claudia si Adrian Silisteanu, premiul CNC CineLink.

La editia de anul acesta a Festivalului International de Film de la Sarajevo, actrita Mirela Oprisor si regizorul Paul Negoescu au facut parte din juriile de lungmetraj, respectiv scurtmetraj.

Marele premiu al Festivalului International de Film de la Sarajevo a revenit anul acesta peliculei "In Bloom", de Nana Ekvtimishvili si Simon Groß (Georgia), in timp ce premiul special al juriului a fost acordat lungmetrajului "A Stranger", de Bobo Jelcic (Croatia, Bosnia si Hertegovina).

Premiul pentu cea mai buna actrita a fost acordat ex-aequo interpretelor Lika Babluani si Mariam Bokeria, din filmul "In Bloom", in timp ce premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat lui Bogdan Diklic, pentru interpretarea din lungmetrajul "A Stranger".

La editia de anul acesta a Festivalului International de Film de la Sarajevo i s-a adus un omagiu regizorului Cristi Puiu, dupa ce, in urma cu trei ani, a fost presedintele juriului la acest eveniment. Sectiunea "Omagiu" a festivalului este dedicata unor autori a caror "viziune creativa lipsita de compromis a zdruncinat multe tabuuri in film si in societate si a atras atentia atat a publicului, cat si a criticii". Programul s-a desfasurat intre 19 si 23 august si a inclus proiectiile lungmetrajelor "Marfa si banii" (2001), "Moartea domnului Lazarescu" (2005), "Aurora" (2010), seria de filme experimentale "Trois exercices d'interpretation" (2012) si scurtmetrajele "Coffee and Cigarettes" (2004) si "Before Breakfast" (1995).