Actorul francez Gerard Depardieau, care a creat o intreaga polemica dupa ce s-a mutat in Belgia la sfarstiului lui 2012, inainte de a obtine cetatenia rusa, a fost facut sambata cetatean de onoare al comunei belgiene unde isi are resedinta, relateaza AFP.

Gerard DepardieuFoto: Agerpres/AP

"Suntem fericiti ca ai facut din Nechin casa ta si ca monstrul sacru al cinematografiei franceze poate ramane autentic. Gerard, Estampuis te iubeste", a declarat primarul din Estaimpui, in fata numerosilor jurnalisti.

Actorul urmeaza sa organizeze un gratar pentru circa 200 de invitati in casa din satul Nechin, care face parte din comuna Estaimpuis, unde 27% din populatie sunt francezi instariti atrasi de fiscalitatea ce avantajeaza averile mari.

Lui Gerard Depardieu, 64 de ani, i-a fost oferita la inceputul lunii ianuarie cetatenia rusa de catre presedintele Vladimir Putin, dupa ce actorul a avut o polemica cu premierul francez Jean-Marc Ayrault, care a calificat drept "jalnica" decizia sa de a parasi Franta si de a se muta in Belgia din motive fiscale.

Satul Nechin se afla la o distanta de numai un kilometru de Roubaix (Franta). Acolo locuiesc si membrii familiei Mulliez, care controleaza grupul de distributie Auchan.

La inceputul lunii noiembrie, in presa au circulat informatii potrivit carora actorul francez a cumparat o proprietate in Nechin, fara a fi insa confirmate.

Presa a facut astfel imediat comparatie cu cazul miliardarului francez Bernard Arnault, care a declansat in septembrie un intreg scandal in Belgia, dar mai ales in Franta, solicitand sa devina cetatean belgian. Analistii au apreciat ca patronul imperiului de lux LVMH (Moët Hennessy • Louis Vuitton S.A.) a facut acest demers din motive politico-fiscale, lucru pe care Arnault l-a negat.

Bogatii francezi se stabilesc in Belgia datorita fiscalitatii deosebit de avantajoase pentru averile lor mari: nu exista impozit pe avere si nici pe castiguri din capital, iar drepturile de succesiune sunt mai avantajoase decat in Franta. Pentru aceasta ei trebuie sa aiba domiciliul in Belgia, dar fara sa necesite obtinerea cetateniei belgiene.