Furtul celor sapte tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam, din octombrie 2012, pus la cale de catre un grup de sase romani, va deveni subiectul unui film dezvoltat de fotograful Cristian Movila si regizorul si producatorul Tudor Giurgiu.

Potrivit unui comunicat de presa al Libra Film Productions, Tudor Giurgiu si Cristian Movila lucreaza impreuna la un proiect de lung-metraj care reda pas cu pas afacerea palpitanta care a dus la posibila disparitie prin ardere a unor opere de arta a caror valoare depaseste, conform expertilor, 18 milioane de euro, devenind astfel unul dintre cele mai mediatizate furturi de opere de arta pe plan mondial.

"Subiectul mi se pare ca are un potential extraordinar iar vizitele facute la Carcaliu, discutiile cu cei implicati, ambianta speciala din sat, toate acestea m-au convins ca exista material pentru un film absolut special. L-am contactat pe Tudor, un vechi prieten si colaborator, si sunt convins ca impreuna vom putea aduce aceasta poveste pe marele ecran. Dincolo de povestea aproape fantezista, dar atat de reala, ce ma fascineaza la intregul caz e ca devine un argument foarte prezent intr-o discutie care dureaza de secole. Care e valoarea operei artistice si cat de mult variaza ea in functie de publicul care o apreciaza. Am vazut cu totii tablourile, opere inestimabile valorand milioane de euro, dar cat valoreaza de fapt un Picasso in mana unei mame care crede ca isi ajuta fiul?", povesteste fotograful Cristian Movila, citat in comunictul de presa.

"Deja am primit propuneri de colaborare din partea unor producatori din Marea Britanie, Olanda si Statele Unite. Subiectul vinde de la sine, este un excelent pretext pentru un film de actiune diferit de majoritatea filmelor de gen. Viteza cu care s-a produs furtul, psihologia si motivatiile autorilor jafului, faptul ca provin dintr-o comunitate de lipoveni izolata, care traieste intr-un sat locuit preponderent de varstnici, sunt elemente care vor da o culoare specifica unei povesti cu iz universal. Evaluam posibilitatea realizarii filmului in limba engleza, cu o distributie internationala, in care sa se regaseasca actori europeni si americani de top", a precizat Tudor Giurgiu.

Subiectul a ajuns deja in paginile principalelor ziare si televiziuni straine, cum ar fi: New York Times, The Guardian, Huffington Post, BBC, CNN, Le Figaro, Le Point, Der Spiegel, se precizeaza in comunicat. Editia tiparita de sambata, 27 iulie 2013, a cotidianului New York Times are pe coperta articolul lui Andrew Higgins, "A Trail of Masterpieces and a Web of Lies, Leading to Anguish", ilustrat cu fotografiile lui Cristian Movila. Articolul descrie derularea evenimentelor principale din "jaful secolului", intr-o maniera alerta, cinematografica, prezentind principalii eroi implicati in acest caz, precum si satul Carcaliu (jud. Braila), care a devenit fundalul principal al actiunii, din momentul in care Olga Dogaru, mama unuia dintre suspecti, a declarat ca a ars tablourile intr-o soba, pentru a retracta ulterior.

Potrivit sursei citate, echipa condusa de Cristian Movila si Tudor Giurgiu este in plina documentare, i-a intervievat deja pe cei implicati in jaf si lucreaza in paralel la realizarea scenariului.

Amintim ca sapte tablouri au fost furate in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam. Operele de arta sustrase sunt "Tete d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte, dite la fiancee" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Cele sapte tablouri, furate din Olanda in doar 2 minute si 48 de secunde, au fost aduse in Romania in trei perne si, potrivit unor declaratii initiale a mamei unuia dintre presupusii faptasi, lucrarile ar fi sfarsit intr-o soba din satul Carcaliu. Olga Dogaru si-a retras ulterior declaratia afirmand ca ea nu a ars niciun tablou. Soarta lucrarilor ramane insa necunoscuta.

Furtul ar fi fost comis de Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat si Adrian Procop. In 15 iulie, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe cei sase suspecti (pe Adrian Pricop in lipsa), in dosarul privind furtul celor sapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam.