Regizorul indian Rituparno Ghosh, cunoscut pentru felul sensibil in care a portretizat relatiile interpersonale, a murit joi, la Kolkata, in urma unui atac de cord, la varsta de 49 de ani, anunta Agerpres. Ghosh a intrat pentru prima data in atentia pasionatilor de cinema in anii 1990, cu o serie de filme realizate in limba sa natala, bengaleza. Filmele sale, aratate deseori in circuitul festivalurilor occidentale, au rezonat cu publicul din intreaga lume, prin puternicele si memorabilele lor personaje feminine. Staruri de la Bollywood precum Amitabh Bachchan, Aishwarya Rai si Ajay Devgn au aparut in unele din ultimele sale filme.

"Sunt socat si profund indurerat. Am pierdut o mare minte creativa", a declarat Bachchan pentru Reuters.

Actorul, care a lucrat cu Ghosh in 2007 la filmul de limba engleza "The Last Lear", a spus ca a vorbit recent cu regizorul despre un nou film pe care planuiau sa-l realizeze.

Nascut in 1963, Ghosh si-a inceput cariera in publicitate si si-a facut debutul in cinema cu filmul pentru copii "Hirer Angti" ("The Diamond Ring").

Ghosh a castigat numeroase premii nationale, inclusiv pentru cel mai bun film de lungmetraj, in 1995, cu "Unishe April" ("19 April"), care explora nuantele unei relatii mama-fiica. Filmul sau "Chokher Bali" ("Sand in the Eye"), cu Aishwarya Rai in distributie, a fost nominalizat in 2003 la Leopardul de Aur, cel mai important premiu la Festivalul de Film de la Locarno.

"Nimeni nu a inteles mai bine femeile decat Rituparno. Este o pierdere personala pentru mine", a spus actrita Raima Sen, care a jucat in mai multe filme de-ale regizorului. Ghosh, care nu s-a temut sa-si etaleze propria sexualitate si purta deseori haine de femeie, a interpretat cateva roluri gay in unele din ultimele sale filme.