Regizorul sibian, Viorel Branea a decedat luni, in urma unui infarct, la varsta de 71 de ani, a anuntat marti, printr-un comunicat de presa, Sorin Iliesiu, vicepresedintele Uniunii Cineastilor din Romania, senator PNL de Sibiu, secretar al Comisiei Senatului pentru Cultura, Arta si Mijloace de Informare in Masa, potrivit Agerpres.

Viorel Branea s-a nascut in judetul Sibiu, in 26 aprilie 1942. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L.Caragiale" in 1965 si al Facultatii de Filozofie a Universitatii din Bucuresti in 1976.

A debutat ca actor in 1965 in piesa "Furtuna" de Shakespeare avandu-i ca parteneri pe Septimiu Sever, Mircea Albulescu, Ion Caramitru, Mariela Petrescu, Stefan Banica. Intre anii 1965-1977 s-a remarcat ca actor si regizor de teatru in spectacole montate la Cluj, Piatra-Neamt si Sibiu.

In perioada 1977-2000 s-a distins ca regizor de film la studiourile cinematografice "Bucuresti" (Buftea) si "Alexandru Sahia", precum si la Televiziunea Romana.

A realizat numeroase filme documentare prezentate la festivaluri din Romania, Franta, Finlanda, Cehoslavacia, Italia, dintre care s-au remarcat filmele premiate "Apocalips 90", "Si clasa noastra muncitoare merge in paradis".

In 2009 a fost distins de Presedintia Romaniei cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler pentru intreaga activitate.

Viorel Branea a fost membru al Uniunii Cineastilor din Romania din 1977, al Uniunii Teatrale din Romania (ATM) din 1973, al Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania din 1994.