Asociatia Romana a Filmului Independent (ARFI) a anuntat castigatorii celei de-a cincea editii a Festivalului International de Film Timishort in cadrul Galei festive din seara zilei de 28 aprilie 2013.

Gala de inchidere Timishort 2013Foto: Timishort

În Competiţia internaţională, Trofeul Timishort pentru cel mai bun film a fost câștigat de Pude ver um puma (Argentina 2012, 17 min.), în regia lui Eduardo Williams, în timp ce Mențiunea specială a juriului a mers la Ce que mon amour doit voir (Franta – Portugalia 2013, 10 min.), regia François Bonenfant. Scurtmetrajul Animal Day (Finlanda 2012, 23 min.), regia Tommi Seitajoki, a câștigat Premiul Publicului.

În Competiţia naţională, Premiul pentru cel mai bun film românesc a revenit filmului După fel și chip (21 min.), regia Paulei Oneț, care a câștigat și Premiul publicului. Mențiunea specială a juriului a mers la scurtmetrajele Vocile mării (20 min), regia Ștefan Munteanu, și Tabăra din Răzoare (22 min.), regia Cristi Iftime.

În competiția Videorama, Premiul pentru cel mai bun film experimental a revenit scurtmetrajului Aura tremuratoare a domnișoarei Candace Hilligoss / Miss Candace Hilligoss’ Flickering Halo (Italia, 2011, 13’45”), regia Fabio Scacchioli și Vincenzo Core. Mențiunea specială a juriului a mers la Achill (Germania, 2012, 9’), regia Gudrun Krebitz, și la Generații adezive/ Tape Generations (Olanda, 2011, 2’39”), Johan Rijpma. Filmul I Fink U Freeky (Africa de Sud, 2012, 3’55”), Roger Ballen, a primit Premiul publicului.

Peste 3.700 de spectatori au vizionat filmele de artă și de autor din cadrul Timishort 2013. Ediția a cincea a Festivalului a fost organizată de Asociația Română a Filmului Independent, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, al ăriei și Consiliului Local Timișoara, al Centrului Cultural German Timișoara, al Teatrului Național Timișoara, Van Graph Kfe, Music service Timisoara, Cuib d’Arte, Club SetUp și Rohost.