Filmul "Iacob", in regia lui Mircea Daneliuc, intr-o copie noua la Cinemateca Eforie 

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 18 aprilie 2013, 12:01


"Iacob", regia Mircea Daneliuc
Foto: Cinemateca Romana
Pentru a-l omagia pe marele cineast roman Mircea Daneliuc, care pe 7 aprilie a.c. a aniversat 70 de ani, Arhiva Nationala de Filme (ANF) prezinta, in Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Romane (Strada Eforie nr. 2), o copie pozitiva (35mm) noua, realizata in laboratorul ANF a filmului IACOB, considerat de multi critici o capodopera a cinematografiei romanesti. In cursul lunii aprilie, Cinemateca Eforie a mai prezentat alte doua titluri importante din impresionanta filmografie a lui Mircea Daneliuc, Proba de microfon si Croaziera, in care regizorul si interpreteaza roluri principale.

Drama IACOB, care s-a lansat în România pe 7 martie 1988, are un scenariu, semnat de regizor, inspirat de nuvela „Sfârșitul lui Iacob Onisia” și alte scrieri ale lui Geo Bogza. Mircea Daneliuc a realizat, de fapt, filmul Țării de Piatră, în care a adunat mărturii de infern din viața subterană a Munților Apuseni.

Filmul IACOB va putea fi vizionat dupa urmatorul program:
Joi, 18 aprilie, ora 19:30
Vineri, 19 aprilie, ora 17:00
Sâmbătă, 27 aprilie, ora 16:30

În anii ’30, minerul Iacob Onisia (Dorel Vișan), căsătorit și cu trei copii, descoperă un filon de aur în frontul său de lucru. Vechiul său prieten Trifan (Ion Fiscuteanu), partenerul său de muncă în subteran, sustrage un bulgăre de aur și îl îndeamnă să facă același lucru, dar Iacob refuză. Peste două zile se descoperă că aurul din filon a fost furat. Pentru mineri urmează percheziții și anchete umilitoare. Cei doi sunt mutați la alte mine. Iacob află că Trifan a fost arestat. Își face gânduri și e hotărât să mărturisească ce știe, ca să scape de drumul istovitor pe care îl parcurge zilnic de acasă șa noua mină. Se apropie Crăciunul.

Filmul lui Mircea Daneliuc a fost prezentat la festivalurile de la New York și Berlin și a fost nominalizat la Premiul European Felix pentru Cel mai bun film și Cel mai bun actor (Dorel Vișan). De asemenea, IACOB a mai obținut în 1988 șase distincții ale Asociației Cineaștilor din România (ACIN): Marele Premiu, Premiul pentru imagine (Florin Mihăilescu), Premiul pentru interpretare masculină (Dorel Vișan), Premiul pentru montaj (Maria Neagu), Premiul pentru coloană sonoră (Horea Murgu) și Diploma de onoare pentru actrița Cecilia Bârbora (aflată aici la începutul unei lungi și fructuoase colaborări cu Mircea Daneliuc). Din distribuția filmului mai fac parte actorii Maria Seleș, Livia Baba, Dinu Apetrei, Florin Zamfirescu și Ion Besoiu.

Tarifele practicate de Cinemateca Română:
Bilet pentru spectatorii fără abonament: 10 lei
Bilet pentru spectatorii cu abonament: 8 lei
Bilet pentru elevii, studenţii, pensionarii etc. cu abonament: 5 lei
Bilet pentru studenţii UNATC sau UNArte cu abonament: 5 lei
Abonament (valabil pentru întreaga stagiune): 15 lei
Abonament (redus, pentru elevi, studenţi, pensionari etc.): 12 lei
Abonamentele pentru stagiunea în curs se pot achiziţiona de la Cinemateca Eforie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1714 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by