Aristoteles Workshop (AW) anunţă începerea înscrierilor la atelierul de film documentar, ediţia a opta, din 2013. Anul acesta, perioada de desfăşurare a workshopului intensiv, produs de Dan Nuțu, va fi 22 august - 22 septembrie, locaţia fiind aceeaşi cu cea din ultimele trei ediţii: satul Vama din Bucovina (județul Suceava).

Aristoteles Workshop se adresează tinerilor din Europa Centrală și de Est, cu experienţă anterioară în regie, imagine, montaj sau producţie de film şi/sau televiziune, fiind un atelier anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar de 30 de minute.

În ultimii 7 ani, filmele produse de AW au fost selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc. Susținut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Național al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaști.

Data limită a înscrierilor este 30 iunie. Aplicanții vor fi notificaţi de primirea dosarelor. Cei selectaţi ca admişi vor fi anunţaţi via email pînă pe 10 iulie şi vor trebui să confirme, la rîndul lor, participarea pînă pe 20 iulie.

Potrivit organizatorilor, taxa de participare la cursurile Aristoteles Workshop este de 500 EUR. Suma acoperă cazarea şi masa în locaţie (Vama, judeţul Suceava), precum şi accesul la echipamentele de producţie şi post-producţie, pe toată perioada atelierului.

Modulul propus este de 30 de minute de film documentar, dar deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi. Evaluarea proiectelor va fi realizată în ultimele trei zile de workshop. Cursanţii vor lucra în echipe, fiecare echipă (4 x 3) fiind formată dintr-un regizor, un director de imagine și un editor.

Mai multe detalii pot fi accesate pe site-ul oficial: http://aworkshop.org/call-for-entries

Pe parcusul celor șapte ediţii precedente ale Aristoteles Workshop (AW), trainingul a fost susținut de nume importante din industrie:

- celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competițiile festivalurilor de la Berlin, Veneția etc.),

- Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),

- Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),

- Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),

- Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate și premiate regizoare și producătoare de documentare),

- documentariștii olandezi John Appel și Jeroun Berkvens,

- Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs),

- Michal Bregant (decanul universității FAMU din Praga),

- Steven Ascher și Jeanne Jordan (documentariști nominalizați la Oscar, premiați la Sundance și câștigători ai premiului Peabody),

- Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) și commissioning editors de la canalul Arte/France.

- Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor și producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio și the Special Prize la Tokyo)

Rafi Pitts, unul dintre trainerii care lucrează de la începuturi cu Aristoteles Workshop: ”Aristoteles Workshop este unul dintre puținele locuri, dacă nu singurul, în care ai toată libertatea să te exprimi. Foarte important pentru mine este ca studenții să înțeleagă că, pentru a fi un bun regizor, operator sau editor, trebuie nu să repeți ce ai văzut deja, ci să te ghidezi după cine ești și ce sau cum simți.”