"O luna in Thailanda", debutul in lungmetraj al regizorului Paul Negoescu, a castigat, sambata seara, premiul Federatiei Internationale a Criticilor (FIPRESCI) la Festivalul International de Film de la Sofia, anunta Mediafax. Festivalul International de Film de la Sofia (7 - 17 martie), ajuns la cea de-a 17-a editie, este unul dintre cele mai apreciate evenimente cinematografice din Europa. Evenimentul din Bulgaria a prezentat pe parcursul celor zece zile de festival peste 200 de filme - lungmetraje, scurtmetraje si documentare. Printre invitatii speciali ai festivalului s-au numarat regizorul Costa-Gavras si celebri frati Paolo si Vittorio Taviani.

In programul editiei din acest an a Festivalului de la Sofia s-au regasit mai multe pelicule romanesti. Astfel, filmul regizorului Cristian Mungiu "Dupa dealuri" a fost prezentat in programul Cinema Today - Masters, "O luna in Thailanda", in regia lui Paul Negoescu, a fost selectat in competitia internationala, in timp ce "Despre oameni si melci", in regia lui Tudor Giurgiu, si "Toata lumea din familia noastra", de Radu Jude, au fost incluse in competitia balcanica. Filmul regizat de Radu Jude a fost prezentat si in sectiunea Grand Prizes.

"O luna in Thailanda" spune povestea lui Radu (Andrei Mateiu), care, in noaptea Anului Nou, descopera ca nu este multumit de viata lui sentimentala si decide sa se desparta de prietena sa, Adina (Ioana Anastasia Anton). Porneste intr-o calatorie prin cluburile si petrecerile bucurestene in cautarea fostei iubite (Sinziana Nicola). Dar este oare ea femeia de care Radu are nevoie cu adevarat?

Din distributie mai fac parte actorii Tudor Aaron Istodor, Raluca Aprodu, Victoria Raileanu, Ionut Grama, Sabina Posea, Bogdan Cotlet, Stefan Munteanu, Simona Ghita.

Paul Negoescu a mai participat cu debutul sau "O luna in Thailanda" la Festivalul International de Film de la Venetia, Festivalul International de Film Francofon de la Namur, in competitia "Emile Cantillon", la Festivalul de Film de la Zurich, in competitia oficiala, si la Festivalul Noului Cinema de la Montreal, in selectia internationala.

Filmul "O luna in Thailanda", o productie Hi Film, in coproductie cu Abis Studio, este realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si cu participarea HBO Romania.

Proiectul "O luna in Thailanda" a fost dezvoltat in cadrul CineLink la Festivalul de Film de la Sarajevo si in cadrul atelierului Premiers Plans, coordonat de actrita Jeanne Moreau, iar scenariul filmului a fost finalist al concursului HBO.