"Amour", emotionanta drama a regizorului Michael Haneke, film premiat cu Palme D'or la Cannes, Globul de Aur si multiplu nominalizat la OSCAR 2013, intra de vineri in cinematografele din Romania, distribuit de Independenta Film. Filmul poate fi vazut pe marile ecrane din Romania cu o luna inainte de festivitatea de decernare a Premiilor Academiei Americane. Pentru cele doua roluri principale, Michael Haneke a reusit sa ii aduca pe Jean-Louis Trintignant si Emmanuelle Riva, actori care se retrasesera de ani buni din industria cinematografica.

AmourFoto: Independenta Film

Filmul spune povestea unor fosti profesori de pian, sot si sotie (Jean-Louis Trintignant si Emmanuelle Riva), actualmente pensionari ajunsi la virsta a treia. Cei doi locuiesc singuri, asa ca, in momentul in care starea de sanatate a unuia dintre ei se agraveaza brusc, relatia precum si capacitatea lor de a gestiona criza sint puse la foarte grea incercare.

Dupa o pauza de cinematografie de peste zece ani, actorul francez Jean-Louis Trintignant se intoarce in fata camerelor de filmat pentru Amour. Dupa 1996, Trintignant a acceptat numai roluri ocazionale in filme. Dupa o pauza de 14 ani, regizorul austriac Michael Haneke reuseste sa-l convinga pe Trintignant sa se intoarca pe platourile de filmare, trimitindu-i scenariul de la Amour, scenariu scris special pentru el.

Premiera romaneasca a filmului este sustinuta de Forumul Cultural Austriac si de Institutul Francez.

Amour, filmul lui Michael Haneke - productie franceza, dar inscrisa ca austriaca data fiind nationalitatea regizorului - a fost nominalizat si la zece sectiuni la cea de-a 38-a editie a Premiilor Cesar, ce vor fi decernate pe 22 februarie la Paris: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor, Cea mai buna actrita, Cel mai bun scenariu original, Cea mai buna imagine, Cel mai bun montaj, Cea mai buna actrita in rol secundar, Cel mai bun sunet, Cele mai bune decoruri.