Nu mai puţin de patru lungmetraje româneşti au fost selectate în programul Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg din acest an, care se desfăşoară în perioada 25 ianuarie – 4 februarie. După dealuri de Cristian Mungiu este prezentat în secţiunea Mästare (Maeştri), Toată lumea din familia noastră de Radu Jude şi Rocker de Marian Crişan sunt proiectate în cadrul secţiunii Fem kontinenter (Cinci continente), iar Despre oameni şi melci de Tudor Giurgiu figurează în programul secţiunii Lokala komedier (Comedii locale). Fiecare film beneficiază de două până la patru proiecţii în cadrul festivalului, informeaza ICR Stockholm.

Cotidianul național Dagens Nyheter din data de 25 ianuarie a selectat lungmetrajul După dealuri ca fiind unul dintre cele 10 filme de neratat la această ediţie, a 36-a la număr.

Totodată, scurtmetrajul Şase peşti mari realizat de regizorul şi artistul româno-suedez Ştefan Constantinescu concurează alături de alte şapte producții suedeze pentru premiul pentru scurtmetraj Startsladden. Filmul a fost produs de compania Atmo, una dintre cele mai importante case suedeze de producţie de film independent, și a fost filmat în România.

Festivalul Internaţional de Film de la Göteborg este cel mai mare eveniment de acest gen din Scandinavia, cu o cifră anuală de 130 000 de spectatori. În ultimii anii, filmul românesc s-a aflat în atenţia festivalului, iar prin colaborarea cu ICR Stockholm, între anii 2006 şi 2012, regizori precum Marian Crişan, Anca Damian, Cristi Puiu sau Alexandru Solomon au putut fi prezenţi la festival. În 2011 România a beneficiat chiar de o secţiune specială, iar ICR Stockholm a conceput şi organizat, în parteneriat cu festivalul, un amplu program ce s-a desfăşurat sub titulatura „Noul val al filmului românesc”.

Prezenţa bogată a vârfurilor cinematografiei româneşti la Göteborg deschide un an important pentru cultura română în acest oraş, al doilea ca mărime din Suedia. În luna septembrie a acestui an, România va fi ţară-invitată la Târgul de Carte Bok&Bibliotek, eveniment ce încununează peste şase ani de eforturi depuse de ICR Stockholm în promovarea literaturii române în Scandinavia şi a relaţiilor culturale bilaterale româno-suedeze.