Cinemateca Românească, program permanent al Institutului Cultural Român de la Londra, revine în 2013 cu proiecţia filmului Călătoria lui Gruber regizat de Radu Gabrea. Proiecţia marchează Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului şi are loc pe 28 ianuarie la sediul ICR Londra.

Filmul este inspirat de relatările cuprinse în trei pagini ale romanului Kaputt al scriitorului italian Curzio Malaparte, în care acesta vorbește despre vizita sa la Iași, la o zi după pogromul suferit de populația evreiască din oraș. Corespondent de război al ziarului Corriere della Sera pe lângă trupele Wehrmachtului, (fost) prieten cu Mussolini, acesta porneşte în căutarea doctorului evreu alergolog Gruber. Scenariul imaginează o serie de situaţii ce descriu haosul, birocraţia şi absurdul acelor zile. Totul este perceput prin ochii deznădăjduiţi ai unui străin incapabil să înţeleagă - şi cu atât mai puţin să rezolve - piedicile pricinuite de un voalat, dar real, sabotaj al autorităţilor. Pe tot parcursul filmului, căutarea din ce în ce mai febrilă a medicului Gruber este împiedicată de autorităţile locale prin cele mai diverse practici - de la amabilitate la agresivitate.

Producţia îi are în distribuţie pe Florin Piersic Jr., Marcel Iureş, Udo Schenk, Claudiu Bleonţ, Răzvan Vasilescu şi Andi Vasluianu şi a rulat pe ecranele din România începând cu septembrie 2009. Înainte de premiera din România, filmul a mai fost prezentat la European Union Film Festival din Chicago și Romanian Film Festival, la Tribeca Cinema din New York, în orașe precum Toronto, Atlanta, Ierusalim, Buenos Aires şi Melbourne.

Reputatul regizor român Radu Gabrea, în vârstă de 75 de ani, este autorul multor filme care au făcut istorie: Prea mic pentru un război atât de mare (1969, debutul său cinematografic, premiat la Festivalul de Film de la Locarno din 1970), Dincolo de nisipuri (1974) sau Un bărbat ca Eva (1984, realizat în RFG, despre viaţa tragică a genialului regizor german Rainer Werner Fassbinder), pentru a aminti doar cîteva.

Cenzurat sistematic, în 1974 cineastul a decis să emigreze în Germania, unde şi-a continuat cariera de regizor cu filmul Nu te teme, Jacob! (ecranizare după O făclie de Paşte). În anul 1986 şi-a dat teza de doctorat despre Werner Herzog la Universitatea Louvain.

Profesor de regie şi montaj la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, dar și critic de film la numeroase ziare, Radu Gabrea a fost primul preşedinte al Oficiului Naţional al Cinematografiei și este membru fondator al Fundaţiei „Filmul românesc”. În 2011 a fost distins cu Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania. Printre filmele recente care l-au readus în atenţia publicului se regăsesc Cocoşul decapitat (2007), Trei zile până la Crăciun (2012) şi documentarul Evrei de vânzare (2013).

Cinemateca Românească se înscrie în programele permanente menite să transforme sediul ICR într-una dintre destinaţiile de film de mare audienţă din Londra. Proiectul este organizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti.