Dupa evenimentul de la Bucuresti organizat la Clubul Taranului Roman (MTR), Astra Film - Best of ajunge la Cluj. 14 filme documentare de exceptie, romanesti si internationale premiate si/ sau selectate la ultima editie Astra Film Festival vor rula la Cinema Victoria, timp de 3 zile, intre 25-27 ianuarie.

Iubitorii de documentare vor putea vedea filme cu tematici variate: de la dragoste si idealul de iubire, (Phon Pehn Lullaby- de Pawel Kloc, film castigator al Marelui Premiu Astra Film) la lumea eclectica a metroului parizian (Metro) sau viata claustrofoba a gangsterilor din Africa de Sud (Gangster Project).

Destinele romilor originari din Romania plecati in strainatate sunt prezentate in filmele Helping Mihaela -realizat de Hanna Maylett si Muzicantul din Gottingen - realizat de tanarul regizor clujean Mihai Andrei Leaha.

Problemele legate de mediu inconjurator sunt aduse in discutie in Cai salbatici realizat de Dan Curean (Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar, in cadrul competitiei Ecocinematograff) sau filmul regizorului german Fabian Daub- Rosia Montana - un loc la marginea prapastiei (Premiul special acordat documentarului romanesc).

Subiecte precum emigrarea ilegala de munca si pretul platit pentru indrazneala de a visa la o viata mai buna putem vedea in documentarul Mama Illegal realizat de Ed Moschitz sau framantarile unor copile devenite adolescente in absenta parintilor plecati la munca in strainatate prezentate in filmul Aici...adica acolo regizat de Laura Capatana-Juller.

Problemele tranzitiei sociale si economice din Romania sunt bine surprinse in filmul Common ground, (Anne Schiltz si Charlotte Gregoire, Belgia) film distins cu Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar din competitia Romania.

Nu lipsesc documentarele amuzante, autentice sau cele profund uname cum ar fi Last Street ( Rasmus Sievers/ Maria Montessori)- Premiul Astra Film pentru cel mai bun documentar, din Competitia Student, sau filmul regizoarei Ileana Stanculescu Noosfera - film premiat cu premiul "Realitati romanesti" in cadrul ultimei editii a Festivalului Astra Film.

"Zeci de mii de spectatori cinefili sau nu, iubitori ai filmului de non-fictiune ori aflati la prima intalnire cu filmul documentar au vizionat la ASTRA FILM povesti inedite, surprinse in documentarele care au rulat la ultima editie a Festivalului international de film documentar de la Sibiu.

Prin acest program AFF isi prezinta itinerant cele mai apreciate filme ale ultimei editii intr-o adevarata caravana a filmului documentar care are ca destinatii Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Tg. Mures" - a declarat Dumitru Budrala, director al festivalului.

In acest an Astra Film celebreaza 20 de ani. Festivalul se desfasoara in perioada 14-20 octombrie 2013.

Organizatori: Astra Film - CNM Astra

Partener local: Cinema Victoria Cluj

Programul complet se gaseste pe www.astrafilm.ro, facebook/astrafilm