Publicul clujean este invitat sa vizioneze o serie de filme de succes regizate de Sergiu Nicolaescu, in noaptea de vineri spre sambata, la Cinematograful "Florin Piersic" din oras, anunta Agerpres. Proiectiile din 'Noaptea alba', ce omagiaza personalitatea cineastului, care s-a stins din viata joi, la varsta de 82 de ani, cuprind lungmetrajele 'Dacii' (ora 23:00), 'Un comisar acuza' (ora 1:00) si 'Capcana mercenarilor' (ora 03:00). Intrarea la toate proiectiile este libera.

Sambata, de la ora 23:00, va rula celebrul film 'Mihai Viteazul'. Initial, lungmetrajul a fost gandit ca o coproductie cu studiourile Columbia Pictures din SUA si cu actori de renume mondial, precum Kirk Douglas sau Charlton Heston si cu Elisabeth Taylor, dar, din dispozitia speciala conducerii de stat a vremii, rolurile din film au fost interpretate exclusiv de actori romani. Celebrul producator si regizor american Steven Spielberg, de trei ori castigator al Premiului Oscar, a vazut filmul 'Mihai Viteazul' si a apreciat, la superlativ, realizarea cinematografica din Romania. Creatia lui Sergiu Nicolaescu a fost propunerea Romaniei la Premiul Oscar pentru 'Cel mai bun film strain', in 1972. Filmul se afla, si in prezent, dupa trei decenii de la lansare, pe locul al treilea in topul celor mai vizionate filme romanesti din toate timpurile.

In acest film, cel mai prestigios din cariera regizorului Sergiu Nicolaescu, rolul principal a fost interpretat de renumitul actor Amza Pellea (1931-1983), alaturi de care au jucat Olga Tudorache - Doamna Teodora, mama lui Mihai Viteazul, Ioana Bulca - Doamna Stanca, Florin Piersic - postelnicul Preda Buzescu, Ilarion Ciobanu - stolnicul Stroe Buzescu, Septimiu Sever - Radu Buzescu, Ion Besoiu - principele Sigismund Bathory al Transilvaniei, si Mircea Albulescu - Popa Stoica. Regizorul insusi a interpretat rolul generalului turc Selim Pasa.

Regizorul Sergiu Nicolaescu spunea ca i-ar fi oferit 'cu drag seniorului Florin Piersic' un rol in urmatorul sau film. 'Pe Florin eu l-am pedepsit niste ani, dupa ce m-a pacalit la doua filme - 'Lupta pentru Roma' (1968) si apoi pe platourile de filmare de la 'Mihai Viteazul'', spunea regretatul regizor.

Marele cineast redactase, impreuna cu actorul Florin Piersic si naistul Gheorghe Zamfir, in noiembrie 2012, o scrisoare adresata imparatului Akihito al Japoniei, in care solicitau gratierea unui japonez condamnat pentru ca s-a razbunat pe cei ce au aprobat legea eutanasierii animalelor. Cazul japonezului a fost prezentat de scriitoarea de origine romana Claudia Golea Sumiya, stabilita in Japonia, in romanul sau intitulat 'In numele cainelui', aparut la Editura Minerva si lansat in noiembrie 2012, la Bucuresti. Regizorul Sergiu Nicolaescu anunta atunci ca va face un film inspirat de acest roman.