"Django Unchianed", cel mai recent film semnat de Quentin Tarantino, va fi lansat in cinematografele americane in ziua de Craciun, informeaza Reuters. La douazeci de ani dupa ce a prezentat "Reservoir Dogs", regizorul american recunoscut pentru umorul negru si imaginile violente si-a indreptat atentia catre istoria sclaviei in America, abordand subiectul in stilul caracteristic.

Jamie Foxx si Christoph Waltz in "Django Unchained"Foto: Captura YouTube

"Django Unchained" imbina o aventura in stil western cu o poveste despre razbunare rasiala, actiunea desfasurandu-se in secolul al XIX-lea, inainte de abolirea sclaviei in Statele Unite ale Americii.

Jamie Foxx joaca rolul lui Django, un sclav cumparat de un fost medic dentist devenit vanator de recompense (interpretat de Christoph Waltz) care ii reda libertatea cerandu-i in schimb sa il ajute sa prinda niste criminali. Cei doi devin parteneri, prinzand impreuna talhari si hoti de vite, inainte de a-si indrepta atentia catre proprietarii de plantatii din Sud, in cautarea sotiei lui Django (interpretata de Kerry Washington), vanduta unui proprietar de plantatie din Mississippi.

Tarantino (49 de ani), cunoscut pentru filme precum "Inglourious Basterds", "Pulp Fiction", "Grindhouse" si "Kill Bill", a declarat ca a avut emotii la filmarile scenelor despre sclavie. Regizorul a fost criticat pentru utilizarea repetata in film a cuvantului "nigger", o insulta la adresa afro-americanilor.

Tarantino a povestit ca a ezitat initial sa le ceara actorilor de culoare sa joace roluri de sclavi incatusati si biciuiti, ba chiar a luat in considerare posibilitatea de a filma productia in afara Statelor Unite. A fost insa convins de o discutie cu Sidney Poitier, primul actor afro-american premiat cu un Oscar pentru "cel mai bun actor in rol principal", care l-a indemnat sa nu ii "fie frica" de propriul film.

"Acest film este o poveste profund, profund americana si trebuia sa fie facuta de un american si sa fie interpretata de americani... In multe de filme care abordeaza aceasta problema, actori britanici joaca roluri de sudisti ceea ce creaza aceasta calitate de detasare", a declarat Tarantino.

O mare parte din scenele de sclavie din film, precum lupte pana la moarte, de felul luptelor dintre gladiatorilor, si sclavi goi aruncati in cutii din metal lasate in soarele puternic din Sud, sunt inspirate din relatari reale, a mai aratat regizorul.

Filmul a fost primit bine de critici, fiind nominalizat la cinci categorii la Globul de Aur si cotat cu sanse mari de a fi nominalizat la premiile Oscar.

"Django Unchained" (165 minute) - regia Quentin Tarantino, cu: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington, Samuel L. Jackson, Walton Goggins, Dennis Christopher