Filmarile pentru lungmetrajul "Evadarea", in regia lui Andrei Gruzsniczki, cu Ofelia Popii si Sorin Leoveanu in rolurile principale, s-au incheiat la o luna de la debut, iar lansarea peliculei este programata pentru 2013. "Evadarea" marcheaza o premiera in cinematografia romaneasca de dupa Revolutie, fiind primul film realizat pe pelicula alb-negru de la "Morometii" (1988) pana in prezent. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Dragan Vasile.

Pelicula ORWO alb-negru, mai costisitoare decat cea obisnuita, este adusa special din Germania si procesata la Budapesta, in Romania neexistand laboratoare echipate pentru acest lucru, potrivit unui comunicat al casei de productie Icon Production.

"Am ales alb-negru pentru ca am vrut sa surprindem griurile epocii comuniste, asa cum ni le amintim noi. Vivi Dragan Vasile a ales pelicula alb-negru si nu o conversie din color in alb-negru, pentru ca acest tip de pelicula traduce altfel culorile in griuri", a explicat producatoarea Velvet Moraru, de la Icon Production.

Drama psihologica "Evadarea", scrisa si regizata de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare intr-o revista de specialitate a unei universitati americane, in 1984, fara acordul Partidului Comunist. Personaje-cheie, alaturi de Sorin Leoveanu, interpreteaza si Ofelia Popii - buna prietena si fosta colega de facultate a matematicianului, care asteapta un pasaport ca sa poata pleca la sotul ei fugit in Franta - si Florin Piersic Jr., un ofiter de Securitate care ii urmareste pe cei doi.

Distributia este intregita de nume ca Virgil Ogasanu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguta, Serban Pavlu, Tora Vasilescu, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunteanu si Mihai Calin.

Filmarile s-au derulat in mai multe locuri din Bucuresti: langa Ateneul Roman, la Facultatea de Biologie, sediul Universitatii Politehnice de la Polizu, fostele Uzine Faur, Poligonul Dinamo, zona Armeneasca.

Din bugetul de circa 700.000 de euro, o parte consistenta a fost alocata reconstituirii anilor '80. Special pentru film au fost procurate masini Dacia, Oltcit, Trabant si Lada. "E un film foarte dificil ca productie, pentru ca anii '80 inseamna deja film de epoca pentru noi. De la cadrele exterioare, cu cladiri, masini, strazi, pana la cele interioare, cu mobilier din perioada respectiva, toate au fost greu de refacut, pentru ca peste tot exista semne ale epocii noastre", declara producatoarea Velvet Moraru. Scenografia este semnata de Cristian Niculescu.

Regizorul Andrei Gruzsniczki, cunoscut pentru debutul "Cealalta Irina", este si autorul scenariului. Dana Bunescu este responsabila de montaj si sunet, Constantin Fleancu s-a ocupat de sunet in priza directa, Svetlana Mihailescu a creat costumele, iar Miruna Panaitescu - machiajul. Director de productie este Claudia Chima.

Filmul "Evadarea" este produs de Velvet Moraru, prin Icon Production, casa de productie din spatele "Autobiografiei lui Nicolae Ceausescu" (regia Andrei Ujica, 2010). Pelicula este finantata de Centrul National al Cinematografiei si The Media Partnership.