După trei zile în care Cinema Scala s-a dovedit neîncăpător, Festivalul International de Film Experimental Bucuresti (BIEFF) îşi aşteaptă spectatorii în acest weekend la Cinema Scala şi Cinema Elvira Popescu cu surprize şi cu cele mai îndrăzneţe filme ale anului, titluri premiate la cele mai importante festivaluri internaţionale de profil, precum Berlin, Oberhausen, Cannes, Veneţia sau Locarno.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro vineri, 23 noiembrie, de la ora 14:00, la Librăria Bastilia, cei interesaţi de filmul experimental vor avea ocazia de a se întâlni cu invitaţii şi membrii juriului BIEFF, în cadrul seminarului „Secretele producţiei şi distribuţiei de film experimental în Europa”. Ziua va continua cu trei programe speciale şi, bineînţeles, cu competiţia BIEFF care adună, de la an la an, tot mai mulţi spectatori.

Două programe speciale ajung la BIEFF cu sprijinul Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos și Fundaţiei Konrad Adenauer: „Cannes-ul documentarelor”, IDFA Amsterdam, vine pentru prima dată în România, duminică, de la ora 16:30, la Cinema Scala, prezentând secțiunea sa Paradocs, dedicată documentarului experimental. De asemenea, pentru al treilea an consecutiv, cea mai importanta instituţie publică care promovează cinema-ul contemporan olandez, EYE Film Institute Netherlands aduce la Bucureşti, sâmbătă, de la 14:30, la Cinema Scala, o selecţie a celor mai interesante scurtmetraje experimentale olandeze recente.

Proiecția surpriză de sâmbătă seara, de la ora 22:00, îi aduce pe marele ecran de la Scala pe Isabella Rossellini şi Jason Patric în unul dintre cele mai controversate filme prezentate în marile festivaluri internaţionale de anul acesta: KEYHOLE, în regia lui Guy Maddin.

Tot la Scala, vineri, de la 21:00, publicul românesc va putea viziona câteva dintre scurtmetrajele austriece care s-au bucurat de cel mai mare succes de festival din ultimii ani, premiate în întreaga lume, din portofoliul SIXPACKFILM, cel mai important distribuitor de cinema experimental din Austria.

Vineri, de la ora 20:30, la Sala Elvira Popescu, unul dintre cele mai interesante laboratoare internaţionale de film experimental şi artă vizuală, Studioul Naţional de Artă Contemporană LE FRESNOY, prezintă publicului bucureştean, în premieră în România, câteva dintre cele mai controversate şi inovative producţii ale sale din ultimii ani.

Prestigiosul CENTRU POMPIDOU din Paris aduce la București cele mai importante capodopere cinematografice ale avangardei suprarealiste, filme ce influenţează practicile vizuale experimentale până astăzi, vineri, de la ora 18:00, la Sala Elvira Popescu.

Ultima zi a ediţiei din acest an aduce la Cinema Scala, ora 14:00, un program de film experimental românesc. Puțin mai târziu, de la ora 19:00, Gala de Închidere aduce pe scena de la Bucureşti cel mai recent film al regizorului britanic Peter Greenaway, GOLTZIUS AND THE PELICAN COMPANY. Invitat special al ediţiilor anterioare BIEFF, cineastul britanic Peter Greenaway vine şi în acest an la Bucureşti, pentru a susţine misiunea educaţională a BIEFF şi este, începând cu acest an, Preşedinte Onorific al festivalului.

Noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF are loc în perioada 20 - 25 noiembrie, la Cinema Scala şi Cinema Elvira Popescu. Intrarea la proiecţiile şi evenimentele conexe BIEFF este liberă, în limita locurilor disponibile.