"Regizorul Florin Iepan confrunta elita politica romaneasca cu crimele impotriva evreilor din celui de al doilea razboi mondial, trecute sub tacere. El vrea ca presedintele Romaniei sa ceara scuze singurului supravietuitor al masacrului de la Odessa din 1941, Mihail Zaslavski. O misiune disperata", descrie Der Spiegel proiectul documentar "Odessa" al regizorului roman Florin Iepan.

Articolul trece in revista istoria masacrului de la Odessa si prezinta pe larg istoria proiectului lui Iepan din ultimii trei ani. Sunt evidentiate dificultatile elitei si societatii romanesti de a dezbate subiectul holocaustului organizat de catre Antonescu, fiind citati mai multi istori si personalitati care se pronunta asupra documentarului.

Articolul relateaza un fragment din documentar: "Buna ziua, domnule Presedinte", spune regizorul. "Vreau sa va prezint pe cineva". Cel chemat este fostul presedinte Emil Constantinescu. Poarte un costum alb elegant, parasind o sala de conferinte. "Stiu despre ce este vorba, insa mi-am exprimat regretele public", spune Constantinescu, indignat. - "Ii veti putea spune asta personal acestui om, venit de la Odessa", insista Iepan, referindu-se la Mihail Zaslavsk, in varsta de 87 de ani, ultimul supravietuitor. "Alta data", replica acesta.

Citeste materialul pe Der Spiegel

Citeste un interviu acordat HotNews.ro de Florin Iepan despre documentar