Cea de-a patra editie a Festivalului International de Film pentru Copii, Kinodiseea, se va desfasura intre 16 si 21 noiembrie in Bucuresti, la Cinema Studio, Cinema Eforie si Sala Elvira Popescu. Pe langa cele mai bune opt productii cinematografice pentru cei mici ale anului 2012, Kinodiseea vine cu o retrospectiva Disney, ateliere de initiere a copiilor in curiozitatile cinematografiei si le ofera sansa de a discuta chiar cu realizatorii filmelor de pe marele ecran.

Festivalul KinodiseeaFoto: Metropolis Film

Cele opt lungmetraje din sectiunea Competitie se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani. Noutatea din acest an o reprezinta dublajul in limba romana al primelor doua proiectii din zi la Cinemateca Eforie. Proiectiile de la orele 10:00 si 12:00 sunt gratuite, precum si cele din Retrospectiva Disney. Pentru proiectiile de la orele 19:00, pretul biletului pentru adulti este de 10 lei, iar cel pentru copii costa 5 lei.

Parintii vor putea gasi mai multe detalii despre filme, trailer-ele acestora, precum si programul complet al festivalului, pe website-ul http://www.kinodiseea.ro/

Animatia estoniana cu premiera la Festivalul International de Film de la Berlin la inceputul acestui an, Lotte si secretul pietrei lunii, va avea parte de doua proiectii speciale, cand va fi dublata live de vocea filmelor, Irina Margareta Nistor. Celelalte doua animatii din competitie sunt Zarafa, o co-productie Franta-Belgia, in regia lui Remi Bezancon (castigator al premiului Cesar) si a lui Jean-Christophe Lie (pentru productii Disney ca , si de la Notre-Dame), si Jean, baiatul lunii, productie Franta-Germania, ecranizarea uneia dintre cele mai de succes povestiri ale cunoscutului scriitor de carti pentru copii Ungerer. In film va putea fi auzita vocea lui Ulrich Kutur (Vietile altora, r. Florian Henckel von Donnersmarck, alba, r. Haneke). Filmul olandez Micul corbeste laureat al premiilor pentru Cel mai bun film pentru copii si Cel mai bun debut in sectiunea Generation la Berlinale 2012, precum si al Young Audience Award la European Film Awards. Gattueste filmul indian premiat cu Mentiune speciala pentru Cel mai bun film in sectiunea Generation, anul acesta, la Berlinale. Filmul suedez Dragonul de gheata, Tigrul albastru, productie ceheasca si Tony 10completeaza lista filmelor din competitia de anul acesta.

Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, cele mai bune filme Disney vin anul acesta la Kinodiseea, in sectiunea speciala de Retrospectiva. Titlurile care ii vor incanta atat pe cei mici, cat si pe cei mai mari dintre spectatori sunt: Regele leu, Frumoasa si bestia, Cartea junglei, Aladdin, In cautarea lui Nemosi Mary Poppins.

Sectiunea Panorama este reprezentata de lungmetrajul norvegian de animatie Kurt se razbuna, prezentat la festivalurile de film de la Annecy, Stuttgart si Kristiansand.

Cei mici au sansa sa participe la noua ateliere, dupa cum urmeaza: atelier de actorie, sustinut de Bogdan Dumitrache, cunoscut pentru rolurile din Din dragoste cu cele mai bune intentii (r. A. Sitaru), Loverboy (r. Catalin Mitulescu) etc., atelier de efecte speciale- Jor Van Kline, a lucrat ca producator si coordonator de efecte speciale la filme precum Mr. and Mrs. Smith (r. Doug Liman), Elephant (r. Gus van Sant),atelier de scenografie- Nicolae Copaceanu, cel care a lucrat la filme precum Tinerete fara tinerete (r. F.F. Coppola), Sange si ciocolata (r. Katja von Garnier), atelier de montaj, sustinut de Eugen Kelemen, laureat al premiilor Gopo si UCIN pentru montajul filmului Periferic (r. George Apetri), precum si la ateliere de scriere creativa, reciclare creativa, origami, machiaj de filmsi costume.

Juriul care va acorda premiul pentru cel mai bun film este, ca in fiecare an, format din copii talentati, pasionati de cinematografie si de artele frumoase, in general. Sofia Nicolaescu este micuta actrita din filmul lui Radu Jude, Toata lumea din familia noastra, Albert Dima a jucat in cel mai nou film lui Tudor Giurgiu, Despre oameni si melci, iar Alexandru China Birta joaca in spectacolul Micul printla Teatrul Odeon.

KINOdiseea este membru al Asociatiei Europene a Filmului pentru Copii (ECFA) si este, de asemenea, partener al celor mai importante festivaluri internationale de film pentru copii din Europa, precum Kristiansand International Children’s Film Festival (Norvegia), aflat la a 15-a editie, Zlin Film Festival (Cehia), aflat la a 52-a editie si International Young Audience Film Festival Ale Kino (Polonia), aflat la editia cu numarul 29.

Festivalul International de Film pentru Copii, Kinodiseea, este organizat de Asociatia Culturala Metropolis, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Primariei Sectorului 5, Primariei Generale a Municipiului Bucuresti.