Cele mai noi filme românești vor fi prezentate publicului londonez in cadrul celei de-a IX-a editii a Festivalului de film românesc de la Londra ce se va desfasura între 22-25 noiembrie 2012, la Cinematograful Renoir . O proiecție specială („Medalia de onoare“ de Călin Peter Netzer), prezentată ca eveniment conex, va avea loc pe 26 noiembrie la sala de proiecție BERD. La Cinematograful Renoir vor fi proiectate lungmetrajele „După dealuri“ de Cristian Mungiu, „Principii de viaţă“ de Constantin Popescu, „Toată lumea din familia noastră“ de Radu Jude și „Periferic“ de Bogdan George Apetri.

Toate filmele vor fi prezentate în limba română, cu subtitluri în limba engleză, se arata in comunicatul Profusion International.

Festivalul de film românesc de la Londra este organizat de Profusion International, în parteneriat cu Centrul Național la Cinematografiei (CNC) și Cinematografele Curzon din Londra.

Ramona Mitrică – directorul Festivalului de film românesc de la Londra declară despre eveniment:

„Invitatele noastre speciale în festivalul de anul acesta sunt cinci actrițe extrem de talentate: Cristina Flutur și Cosmina Stratan („După dealuri“), Mihaela Sîrbu („Toată lumea din familia noastră“), Rodica Lazăr („Principii de viaţă“) și Ana Ularu („Periferic“). Îmi doresc foarte mult ca un public numeros să fie alături de noi pentru a le oferi invitatelor noastre o primire călduroasă, pe măsura talentului lor deosebit.

Maestrul Victor Rebengiuc, prietenul festivalului, revine la Londra cu filmul „Medalia de onoare“, pentru o proiecție specială la noua sală de cinema din clădirea BERD.

Așadar, vă invităm la un maraton al filmului românesc. Filmele selectate anul acesta prezintă situații extraordinare, inspirate în special din viața cuplurilor de azi – din România și de oriunde. Drame tulburătoare, adolescenți rebeli, căsătorii nepotrivite și despărțiri nedorite – toate interpretate de actori români de excepție.

Suntem foarte bucuroși să putem continua proiectul Festivalului de film românesc de la Londra. Am început în 2003, când nu era criză financiară, dar filmele românești nu aveau nici un fel de distribuție în străinătate. Acum, în 2012, finanțările se obțin din ce în ce mai greu, dar filmele Noului Val Românesc „au ieșit din țară“ și sunt premiate la cele mai importante festivaluri internaționale.

Festivalul de film românesc s-a ridicat odată cu Noul Val. Tinerii regizori, care își prezentau filmele de studenție la Londra în 2003, sunt acum premiați la Cannes pentru lung metraje de excepție. Mă gândesc în special la Cristian Mungiu și Corneliu Porumboiu. Regizorii au rămas alături de festival în toți acești ani și încă reușim să le prezentăm filmele, acum în parteneriat cu distribuitorii britanici.

Pe parcursul anilor am prezentat și filmul românesc clasic, dorind să vorbim publicului britanic și despre tradiția celei de-a șaptea arte în țara noastră. În 2004, de exemplu, am organizat o retrospectivă Lucian Pintilie, bucurându-ne și de prezența regizorului, care a acceptat invitația noastră de a ne fi alături la Londra.

Festivalul a reușit să transmită întotdeauna un mesaj pozitiv despre România și restul Europei Centrale și de Est, în contrast cu știrile care apar în presa zilnică din străinătate. Aceasta chiar dacă regizorii Noului Val Românesc se află printre cei mai fervenți critici ai societății românești postrevoluționare. În mod ironic, mesajul receptat de public nu a fost niciodată unul negativ, interesul pentru viața oamenilor obișnuiți, simpli, portretizați pe ecran, fiind întotdeauna mult mai puternic decât stereotipurile vehiculate de mass-media locală."

Invitați speciali din România vor participa la proiecții și discuții cu publicul, pentru a oferi mai multe detalii despre cinematografia românească actuală: Eugen Șerbănescu – președintele Centrului Național al Cinematografiei din București (CNC) și Alina Sălcudeanu – șefa Departamentului de Relații Internaționale din cadrul CNC, instituție care s-a aflat încă de la prima ediție printre organizatorii Festivalului de film românesc de la Londra. Un alt invitat al festivalului de anul acesta este scriitorul și jurnalistul ieșean Liviu Antonesei, un adevărat prieten și susținător de cursă lungă al evenimentului: „Festivalul de film românesc de la Londra este cel mai interesant eveniment artistic la care particip cu regularitate de cinci ani încoace. Mi-aş dori să am o viaţă suficient de lungă pentru a lua parte şi la următoarele douăzeci de ediţii, ca să pot spune că ultimul sfert de secol din viaţa mea a fost unul foarte plăcut!“

Filme prezentate:

„După dealuri“ este scris şi regizat de Cristian Mungiu şi inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu-Bran. Imaginea este semnată de Oleg Mutu. Filmul spune povestea a două tinere care au crescut împreună la orfelinat şi care se reîntâlnesc după câţiva ani de despărţire. Alina se întoarce din Germania să o ia cu ea pe Voichiţa, prietena ei din copilărie faţă de care se simte încă foarte ataşată. Voichiţa şi-a găsit însă calea în credinţă, iar maicile printre care trăieşte la mănăstire ţin locul familiei pe care nu a avut-o niciodată. Alina luptă cu toate puterile să recâştige afecţiunea Voichiţei, făcându-i pe cei din jur să se întrebe de unde vine forţa care o animă.

„Principii de viaţă“ de Constantin Popescu spune povestea lui Velicanu (Vlad Ivanov), un bărbat care se consideră împlinit: are bani, o vilă nouă, s-a recăsătorit cu o femeie mai tânără care i-a născut un copil şi are un fiu dintr-o căsătorie anterioară. Înainte de o vacanţă, trebuie să lase totul în ordine, dar lucrurile încep să se complice. Criza de la sfârşitul zilei îl face să se întrebe dacă este cu adevărat fericit. Din distribuţie mai fac parte Gabriel Huian, Rodica Lazăr şi Crina Mureşan.

„Toată lumea din familia noastră“ tratează cu umor povestea tristă a unui tată şi a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanţă la mare, dar sunt prinşi în iadul relaţiilor de familie. Filmul îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu şi Gabriel Spahiu, cu participarea extraordinară a cunoscuţilor actori Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel.

„Periferic“ este povestea unei tinere eliberate din închisoare pentru o zi. Matilda (Ana Ularu) nu mai vrea să se întoarcă şi plănuieşte să fugă din ţară. Până la sfârşitul zilei, însă, ea trebuie să-şi privească-n faţă trecutul tulbure şi familia care a respins-o. Îşi vizitează familia pe care a părăsit-o cu mult timp în urmă, dar Andrei (Andi Vasluianu), fratele de care s-a îndepărtat, nu prea vrea să o ajute. Matilda însă nu vrea să renunţe. Declanşarea conflictului duce astfel la diminuarea şanselor ei de a primi vreun ajutor şi de a se împăca cu familia.

„Medalia de onoare“ este o comedie neagră despre Ion (Victor Rebengiuc), un pensionar din România anilor ’90, care primeşte accidental, într-o zi, o medalie de onoare pentru faptele sale eroice din timpul celui de-al doilea război mondial, vremuri pe care bătrânul abia şi le mai aminteşte. Odată primită, medalia îl face pe Ion să îşi reexamineze întreaga viaţă – se gândeşte acum că poate nu a fost un învins. Poate că viaţa sa înseamnă, de fapt, mai mult. Pentru doar câteva momente, medalia îl face să se simtă apreciat de cei din jurul lui. În distribuție pot fi revăzuți Victor Rebengiuc şi Camelia Zorlescu, Mimi Brănescu, Ion Lucian, Anca Pandrea, Radu Beligan, Costică Drăgănescu, Doru Ana. În film apare şi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu.

Programul proiectiilor in festival:

Joi – 22 noiembrie, orele: 19.00, Cinematograful Renoir – Deschiderea de gală:

DUPĂ DEALURI de Cristian Mungiu (România/Franța/Belgia, 2012, 150 min.). Proiecție urmată de o sesiune de discuții cu publicul. Participă actrițele Cosmina Stratan și Cristina Flutur.

Vineri – 23 noiembrie, orele: 18.00, Cinematograful Renoir:

PRINCIPII DE VIAȚĂ de Constantin Popescu (România, 2010, 97 min.). Proiecție urmată de o sesiune de discuții cu publicul. Participă actrița Rodica Lazăr.

Sâmbătă – 24 noiembrie, orele: 17.25, Cinematograful Renoir:

TOATĂ LUMEA DIN FAMILIA NOASTRĂ de Radu Jude (România/Olanda, 2012, 107 min.). Proiecție urmată de o sesiune de discuții cu publicul. Participă actrița Mihaela Sîrbu.

Seara va continua cu o recepție specială organizată în onoarea actorilor români invitați la festival, găzduită cu generozitate de Ambasadorul României în Marea Britanie, Excelența Sa Dr. Ion Jinga.

Duminică – 25 noiembrie, orele: 17.25, Cinematograful Renoir:

PERIFERIC de George Bogdan Apetri (România, 2010, 87 min.). Proiecție urmată de o sesiune de discuții cu publicul. Participă actrița Ana Ularu.

Eveniment conex

Luni – 26 noiembrie, orele: 18.30, BERD (European Bank for Reconstruction and Development: One Exchange Square, London EC2A 2JN; metrou: Liverpool Street Station):

MEDALIA DE ONOARE de Călin Peter Netzer (România, 2009, 103 min.). Proiecție urmată de o sesiune de discuții cu publicul. Participă actorul Victor Rebengiuc. La orele 17.30 va avea loc un cocktail în onoarea oaspeților din România. Intrarea este gratuită la această proiecție specială, dar înscrierea pe lista de invitați este obligatorie. (www.rofilmfest.com)

Echipa Festivalului de film românesc de la Londra:

Ramona Mitrică – Director

Dr. Mike Phillips OBE (Ordinul Imperiului Britanic) – Consultant

Mihai Rîșnoveanu – Design/Producător

Dan Mitrică – Webmaster