Cristian Mungiu a fost nominalizat la premiile decernate de Academia de Film Europeana (EFA) pe anul 2012, la categoria "cel mai bun scenariu", cu filmul "Dupa dealuri", pe care l-a si regizat, informeaza site-ul institutiei, citat de Mediafax.

Cristian Mungiu alaturi de Cristina Flutur (st.) si Cosmina Stratan la CannesFoto: Agerpres/Xinhua

Nominalizarile pentru premiile Academiei de Film Europene au fost anuntate, sambata, la Festivalul Filmului European de la Sevilla. Cea de-a 25-a gala EFA 2012 va avea loc pe 1 decembrie, in Malta.

Cristian Mungiu a fost nominalizat la categoria "cel mai bun scenariu" cu filmul sau "Dupa dealuri". Cineastul roman va concura la aceasta categorie cu Michael Haneke ("Amour"), Tobias Lindholm si Thomas Vinterberg ("Jagten/ The Hunt"), Olivier Nakache si Eric Toledano ("Invincibilii/ Intouchables") si Roman Polanski si Yasmina Reza ("Doamne... ce macel!/ Carnage").

Pentru filmul "Dupa dealuri", Cristian Mungiu a primit premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, in timp ce Cristina Flutur si Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare.

Recent, lungmetrajul "Dupa dealuri" a castigat marele premiu al sectiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA la Festivalul International de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federatia Criticilor de Film din Europa si Zona Mediteraneana. Totodata, "Dupa dealuri" a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croatia) si la Herceg Novi (Muntenegru).

Si pelicula romaneasca "Superman, Spiderman sau Batman", regizata de Tudor Giurgiu, a fost nominalizata la categoria "cel mai bun scurtmetraj al anului" a premiilor Academiei de Film Europene 2012.

Recent, scurtmetrajul "Superman, Spiderman sau Batman", in regia lui Tudor Giurgiu, a fost premiat la editia 2012 a Manhattan Short, unde a primit medalia de aur. Totodata, pelicula a fost premiata si in cadrul festivalului Kaliber 35 Munich International Film Festival. Pe de alta parte, in aprilie 2012, "Superman, Spiderman sau Batman" a castigat premiul pentru "cel mai bun scurtmetraj" la Aspen Shortfest, premiu ce ii garanteaza un loc pe lista lunga a nominalizarilor la Premiile Oscar, la categoria "cel mai bun scurtmetraj fictiune".

La categoria "cel mai bun film european al anului" au fost nominalizate lungmetrajele "Amour", de Michael Haneke, "Barbara", de Christian Petzold, "Cesare deve morire", de Paolo si Vittorio Taviani, "Intouchables", de Olivier Nakache si Eric Toledano, "Jagten/ The Hunt", de Thomas Vinterberg, si "Shame", de Steve McQueen.