Ajuns la a 16-a editie, Festivalul Filmului Francez se va desfasura in acest an, în perioada 26 octombrie - 28 noiembrie, la Bucureşti şi în alte cinci oraşe din România - Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu şi Târgu Mureş. Festivalul aduce 16 filme, dintre care şapte în premieră, o proiecţie specială de scurtmetraje şi două miniretrospective care omagiază doi monştri sacri ai cinematografiei franceze - Alain Resnais şi Agnes Varda.

Potrivit organizatorilor, proiectiile de la Bucureşti vor putea fi urmărite în perioada 26 octombrie - 2 noiembrie doar la Cinema 'Elvira Popescu'.

In tara festivalul se va desfasura potrivit urmatorului program: Sibiu, în perioada 2 - 5 noiembrie, la Habitus, Atrium Cafe, Maison de l'Ille-et-Vilaine, Iaşi (8 - 10 noiembrie) la Casa de cultură 'Mihai Ursachi' - Sala Diotima, Cluj-Napoca (15 - 18 noiembrie) la Cinema Victoria, Târgu Mureş (23 - 25 noiembrie) la Cinema Arta - Sala Flora şi Timişoara (27 - 28 noiembrie) la Universitatea de Vest, Aula Magna.

In deschiderea festivalului, la Bucureşti va fi proiectat filmul '38 temoins', cu actorul Yvan Attal în rolul principal. Pentru Bucureşti preţul unui bilet este de 10 lei iar al unui abonament pentru tot festivalul, 70 de lei, acestea putând fi achiziţionate la sală sau de pe Eventim.ro.

Pe lângă filmul din deschidere, cinefilii vor mai putea urmări peliculele 'Camille redouble', 'Un monstre a Paris', 'Vous n'avez encore rien vu', 'La vie d'une autre', 'Les Infideles', 'L'amour dure 3 ans', 'Journal de France', retrospectiva Alain Resnais cu 'Les herbes folles', 'L'année derniere a Marienbad', 'Muriel ou le temps d'un retour', 'Coeurs' şi retrospectiva Agnes Varda cu 'Sans toit ni loi', 'L'une chante, l'autre pas', 'Jacquot de Nantes' şi o selecţie de scurtmetraje realizate de Agnes Varda.

Cu ocazia Festivalului Filmului Francez, Institutul Francez din Bucureşti împreună cu Lectoratul francez al Universităţii Bucureşti au pus bazele unui atelier de subtitrare pentru studenţi. Astfel, pe parcursul lunii octombrie, 13 studenţi de la Universitatea Bucureşti şi Academia de Ştiinţe Economice au lucrat la realizarea subtitrărilor pentru trei dintre filmele programate în festival.

Anul acesta, Institutul Francez Bucureşti invită la Festivalul Filmului Francez mai bine de 700 de tineri elevi şi studenţi de la mai multe licee şi universităţi din Capitală. Acest proiect marchează începutul unui parteneriat între Institutul Francez şi aceste instituţii de învăţământ, care se vor bucura în fiecare lună de o proiecţie specială gratuită pentru elevi şi studenţi în sala 'Elvira Popescu'.