Prima editie a Festivalului de Psihanaliza si Film se va desfasura in perioada 26- 28 octombrie la Grand Cinema Digiplex din Baneasa Shopping City. Festivalul este replica adaptata Romaniei a European Psychoanalytic Film Festival prezidat de marele regizor italian Bernardo Bertolucci, organizat la Londra o data la doi ani, aflat acum la cea de a sasea editie.

Festivalul de Psihanaliza si Film 2012Foto: FAMart

Festivalul coincide ca perioada cu desfasurarea la Bucuresti a celei de-a patra Conferinte Internationale de Psihanaliza- Pluralismul in Psihanaliza organizata de Societatea Romana de Psihanaliza, unul din partenerii evenimentului.

Criticul de film Irina-Margareta Nistor, directorul Festivalului, crede ca “ar trebui psihanalizat cum de mi-a venit ideea.. si ce a determinat atata perseverenta diabolica-n proiect. Undeva in amintirea de cinefil pasionat ramasese "Fascinatia" lui Hitchcock, care ma indemna sa aflu de ce l-a preocupat pe maestrul suspansului tocmai profesorul Freud si teoriile sale. Doar pentru ca filmul si psihanaliza s-au nascut in acelasi an de bun augur, 1895? Oare asta l-a facut si pe Woody Allen sa se lase cucerit de lumea lui Jung? Poate ca festivalul acesta va lamuri curiozitatile celor doua universuri. Sper sa ajungem Londra din urma. Prea am dat de multe sincronicitati!”

Festivalul debuteaza vineri, 26 octombrie, cu prezentarea in avanpremiera a In Deriva, sezonul II, prin amabilitatea HBO Romania.

Vor fi prezentate in premiera in Romania, titluri precum Terapie Specială/ The Sessions, regia Ben Lewin, castigator al Premiului Publicului și al Premiului Special al Juriului la Sundance 2012 cu Helen Hunt si William H. Macy si Take This Waltz, regia Sarah Polley, cu Michelle Williams si Seth Rogen in rolurile principale.

Duminica, 28 octombrie, un numar de 4 scurtmetraje romanesti- Lost Spings 2, regia Andrei Dobrescu, Watch Out For the Sunset, regia Vlad Oancea, Pui, cartofi prajiti si-o Cola, regia Emanuel Parvu si 30, regia Iulia Rugina vor fi proiectate si psihanalizate in prezenta realizatorilor si psihanalistilor, intr-o discutie moderata de Irina-Margareta Nistor.

Toate filmele prezentate in festival vor fi urmate de discutii la care vor participa regizori/ producatori/ actori, critici de film, psihanalisti si in cadrul carora publicul va fi invitat sa-si exprime opinia in sesiuni de intrebari si raspunsuri, informeaza organizatorii.

Biletele pot fi achizitionate de la Grand Cinema Digiplex, din Baneasa Shopping City, la pretul de 20 RON, cu exceptia proiectiei In Deriva II, unde accesul se va face pe baza de invitatie.

Eveniment organizat de Asociatia FAMart, in parteneriat cu Ministerul Culturii si Patrimoniului National si cu Societatea Romana de Psihanaliza.

Programul festivalului:

Vineri, 26 octombrie

19.30 ÎN DERIVĂ SEZONUL II

România, 2012

Regia: Constantin Popescu

Distribuția: Marcel Iureş, Victor Rebengiuc, Bogdan Dumitrache, Andreea Bibiri, Dan Hurduc, Liliana Tofan, Raluca Aprodu, Tamara Creţulescu, Crina Semciuc

Începutul sezonului doi îl găseşte pe Andrei Poenaru într-un soi de acalmie temporară: a divorţat, s-a mutat din casa familiei şi a închiriat parterul unei vile a cărei proprietară este Ileana, mama Dianei, fosta sa pacientă. Spaţiul închiriat îi serveşte ca locuinţă, dar şi cabinet.

Prezentat în avanpremieră

Invitat: Psih. Andreea Chițu- Psihoterapeut, Candidat în Institutul de Formare al Societății Române de Psihanaliză

Sâmbătă, 27 octombrie

19.00 TERAPIE SPECIALĂ/ THE SESSIONS

SUA, 2012, 95’

Regia: Ben Lewin

Distribuția: John Hawkes, Helen Hunt, William H. Macy

Mark O’Brien (John Hawkes) s-a îmbolnăvit de poliomielită la vârsta de 6 ani, iar coloana vertebrală i-a fost deformată într-un mod atât de grotesc încât bărbatul a rămas țintuit la pat. Având dificultăți de respirație, Mark este obligat să petreacă cea mai mare parte a zilei închis într-un dispozitiv medical care îl ventilează artificial - numit "plămân de oțel".

Atunci când i se propune să scrie un articol despre sex și persoane cu handicap fizic, Mark decide să își piardă virginitatea la vârsta de 38 de ani. Cu ajutorul terapetului său (Helen Hunt) și sub îndrumarea preotului sau (William H. Macy), acesta încearcă să-și transforme visul în realitate.

Inspirat din cazul real al jurnalistului și poetului Mark O'Brien.

Premiul Publicului și Premiul Special al Juriului, Sundance 2012

Prezentat în premieră în România

Invitat: Psih. Anatol Reghintovschi - Psihoterapeut, Candidat în Institutul de Formare al Societății Române de Psihanaliză

21.30 TAKE THIS WALTZ

Canada, 2011, 115’

Regia: Sarah Polley

Distribuția: Michelle Williams, Luke Kirby, Seth Rogen, Sarah Silverman

Margot (Michelle Williams) are o casnicie fericita insa ajunge sa se indragosteasca, pe neasteptate, de Daniel (Luke Kirby), vecinul de vizavi. Si, din acel moment, siguranta vietii ei familiale incepe sa se destrame.

Festivalul Internațional de Film de la Toronto, 2011

Prezentat în premieră în România

Invitat: Dr. psihiatru Rita Teodoru – Psihanalist, Membră a Societății Române de Psihanaliză

Duminică, 28 octombrie

19.00 SCURTMETRAJE ROMÂNEȘTI

LOST SPRINGS 2

Regia: Andrei Dobrescu

Selecția Oficială, Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand, 2012

Premiul Special, ANONIMUL 2011

In prezenta regizorului

Invitat: Psih.clinician Georgiana Dobrescu - Psihanalist, Membră a Societății Române de Psihanaliză

WATCH OUT FOR THE SUNSET

Regia: Vlad Oancea

Festivalul Internațional de Film DaKINO, 2010

In prezenta regizorului

Invitat: Psih. Dr. Corneliu Irimia – Psihanalist, Membru al Societății Române de Psihanaliză

PUI, CARTOFI PRĂJIŢI ŞI-O COLA

Regia: Emanuel Pârvu

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj, ANONIMUL 2012

In prezenta regizorului

Invitat: Conf. Univ. Dr. Brîndușa Orășanu – Psihanalist, Membră a Societății Române de Psihanaliză

30

Regia: Iulia Rugină

Parte a proiectului 30-40-50, produs de Gabriel Achim

Competitia Oficiala, Festivalul International de Film Transilvania

In prezenta actritei Irina Velcescu

Invitat: Psih. Dr. Daniela Luca – Psihanalist, Membră a Societății Române de Psihanaliză

21.30 ELLES

Franța- Polonia, 2011, 100’

Regia: Malgorzata Szumowska

Distribuția: Juliette Binoche, Anaïs Demoustier, Joanna Kulig

Anne (Juliette Binoche), specialistă în investigaţii pentru revista Elle şi mamă a doi copii, scrie un articol despre studente implicate în lumea prostituţiei. Întâlnirile ei cu două tinere foarte independente, Alicja şi Charlotte, vor avea urmări profunde şi neliniştitoare, căci îi vor pune sub semnul întrebării cele mai intime convingeri despre bani, familie şi sex.

Festivalul Internațional de Film de la Toronto, 2011

Panorama, Berlinale 2012

Invitat: Dr. Med. Gianina Micu – Psihanalist, Membră a Societății Române de Psihanaliză