Editia cu numarul a Festivalului de Film Documentar Astra Sibiu 2012 a ajuns la final. Premiul cel mare al celei de-a XII-a editii a festivalului de la Sibiu a fost acordat regizorului polonez Pawel Kloc, pentru filmul "Cantec de leagan din Phnom Penh", o poveste despre un barbat din Israel plecat in cautarea iubirii in Cambogia. Urmariti mai jos trailerele filmelor castigatoare din toate categoriile!

GONE WILD - Dan Curean, Romania, 2012, 84'

Synopsis:

În labirintul de ape care da nastere Deltei Dunarii pe teritoriul României se afla cea mai mare zona mlastinoasa a Europei, un paradis pierdut, adapostind o diversitate de plante si animale. Cei mai noi locuitori ai sai sunt caii, lasati sa alerge liber aici cu peste 20 de ani în urma. Lupta si dificultatile lor sunt urmarite prin ochii lui Ivan, un baiat din sat, care s-a atasat puternic de aceste animale. În mod ironic, pe masura ce caii strabat teritoriul în cautare de hrana si adapost, ei încep sa deterioreze padurile protejate din zona. Un conflict se naste între ecologisti si autoritatile locale care acum doresc sa extermine caii.

  • Premiul sectiunii Student - 2 premii

SCHIMBURI CUSER, Iris Zaki, U.K., 2011, 22'

Synopsis:

Povestea unui hotel pentru evrei ortodocsi din Londra prin ochii lui Iris, receptionista. Straina fiind de acest mediu, Iris, o tanara atee din Tel-Aviv, este surprinsa de intimitatea si franchetea dintre ea si oaspetii hotelului, evrei religiosi din diferite secte si cu diferite experiente de viata. Fiind studenta la sectia de regie documentare, ea hotaraste sa stranga materiale cu dialogurile interesante dintre evreii religiosi si cei atei, creand un documentar personal si neconventional, care deschide o fereastra catre fascinanta cultura evreiasca.

ULTIMA STRADA - Rasmus Sievers, Marina Monsonís, Germany, Spain, 2011, 60'

Synopsis:

In Barcelona, o ramasita a vechiului oras intra in Mediterana, despartind plaja urbana de noul port nautic si rezistand in felul sau atacurilor dezvoltarii imobiliare. Strazile marinaresti din La Barceloneta se intind in umbra apartamentelor unde inca vezi haine atarnand la uscat in balcoane si poti deosebi usor vecinii noi pentru ca ei "nu stiu cum sa le intinda corect". Locuitorii din La Barceloneta isi apara cartierul si isi povestesc vietile pregatindu-se pentru festivalul anual de pe strada lor, care depinde mai putin de birocratia orasului si mai mult de bunavointa celor care locuiesc aici. Aceste pensionare pun zambete pe buze si stiu fiecare colt al cartierului. Filmul face greul sa para usor captand esenta a ceva ce dispare, intre amintiri despre legende cu marinari si presimtirea modernitatii.

  • Cel mai bun documentar din categoria "Realitati Romanesti"

NOOSFERA - Artchil Khetagouri, Ileana Stanculescu, Romania, 2011, 55'

Synopsis:

Iubirea adevarata este posibila. Asta le spune profesorul de sociologie Nicolae Dumitru studentilor sai. Dar cum poate fi gasita? Profesorul si-a dezvoltat propria teorie, bazata pe cercetare stiintifica si pe propriile predictii asupra viitorului. Cu toate acestea, in viata lui particulara, lucrurile au luat adesea o turnura diferita si teoria lui nu a fost intotdeauna de ajutor. Fiecare esec din casnicii i-au afectat si marimea apartamentului in care locuieste, acesta micsorandu-se cu fiecare divort. Cand, in cele din urma, profesorul intalneste dragostea adevarata, teoria lui pare a se adeveri... pana cand viata isi spune din nou cuvantul.

CHELTUIELI COMUNE Anne Schiltz, Charlotte Grégoire, Belgium, 2012, 82'

Synopsis:

Filmul reconstituie viata dintr-un bloc de apartamente din Bucuresti, un martor autentic al consecintelor sociale si economice suferite de societatea romaneasca aflata in tranzitie. Sunt evocate povestile care anima vietile locuitorilor sai - aproape toti proprietari. In aceasta invitatie de a „pofti inauntru", publicul descopera personaje cu povestile lor, modul lor de viata, cu mentalitatile, dar si traiul lor de zi cu zi in calitate de proprietari: facturi de platit, tevi de reparat, un administrator mafiot, vecini bagareti, retele de solidaritate care se dezvolta. Filmul descrie foarte realist povesti de viata asa cum sunt ele traite astazi in Bucuresti.

  • Premiul special acordat documentarului romanesc

ROSIA MONTANA, UN LOC LA MARGINEA PRAPASTIEI - Fabian Daub, Germany, Romania, 2012, 92'

Synopsis:

Situatia din Rosia Montana se caracterizeaza printr-o stare de confuzie de la sosirea unei corporatii românesti cu actionari canadieni din domeniul mineritului aurifer. Corporatia planuieste sa rada de pe fata pamântului o mare parte din comuna si împrejurimile sale pentru a avea acces la cel mai mare zacamant aurifer din Europa. Exploatarea va implica utilizarea de cianura foarte toxica pentru extragerea aurului din roca, fapt ce ar putea fi un risc necesar pentru a impulsiona dezvoltarea economica din zona, însa unul cu potential fatal pentru mediul înconjurator si frumoasele peisaje din zona. Peste 2000 de oameni urmeaza sa-si piarda casele. Multi dintre ei au ales sa se mute în orasele mari, însa un grup mic de locuitori înfrunta Compania si îsi apara casele cu tot ce au. O lupta îndelungata dusa de oameni într-o comuna adânc divizata, unde falia dintre oponentii si suporterii proiectului minier desparte chiar si familii.

SE CREDE CEL MAI BUN - Maria Kuhlberg, Sweden, 2011, 58'

Synopsis:

Unchii Mariei Kuhlberg, Aldo si Carmine, se cearta de cand erau copii. La inmormantarea mamei lor, Carmine a incercat sa-l omoare pe Aldo, insa Vito, bunicul Mariei si tatal unchilor, a intervenit. Din acea zi, unchii nu si-au mai vorbit, insa Maria vrea sa-i faca sa se intalneasca si sa-si vorbeasca. Filmul recreeaza traseul familiei de la saracie, in Italia de sud, in anii '40, la noua patrie, Suedia, unde au de intampinat greutati. Maria Kuhlberg incearca sa afle daca membrii familiei ei, in ciuda mostenirii sociale violente, se pot reconcilia.

  • Marele Premiu al Festivalului

CANTEC DE LEAGAN DIN PHNOM PENH - Pawel Kloc, Poland, 2011, 98'

Synopsis:

Toata lumea are un secret. Secretul viitorului. Cantec de leagan din Phnom Penh este povestea personala a unui barbat in cautare de iubire si acceptare. Ilan Schickman a plecat din Israel visand la o noua viata. Acum el locuieste in Phnom Penh, Cambodgia, cu iubita lui khmera, Saran, si fiicele lor, Marie, de doi ani, si Jasmine, 6 luni, incercand sa-si castige existenta ca ghicitor ambulant.

Cea de-a XII-a ediţie ASTRA FILM FESTIVAL, are loc la Sibiu, între 15 şi 21 octombrie 2012.

ASTRA FILM FESTIVAL din Sibiu este un eveniment major în peisajul cinematografiei documentare din Europa şi cel mai vechi festival internaţional din România, fiind înfiinţat la începutul anilor 1990. De aproape două decenii, ASTRA FILM FESTIVAL promovează documentarul românesc pe plan internaţional.

AFF SIBIU este locul unde se văd documentare extraordinare din toată lumea şi se poate lua pulsul producţiei româneşti. Este un spaţiu de întâlnire şi dezbatere pentru autori, profesionişti din cinema şi public. Programe de masterclass, mese rotunde, concerte şi alte programe completează programul AFF SIBIU.