​Vineri, 19 octombrie, a cincea zi de Astra Film Festival, se deschide la ora 10:00, in sala Studio a Casei de Cultura a Sindicatelor, cu un masterclass despre Documentarul de investigație, susținut in limba romana. Discuția, la care vor lua parte jurnalisti și experţi in realizarea documentarelor și reportajelor de investigatie, va urmari relația dintre lumea presei și arta cinematografica.

Festivalul de film documentar Astra Sibiu 2012Foto: Astra Film

Programul acestei intalniri cuprinde urmatoarele teme:

1. Jurnalismul si documentarul de investigatie in Romania. Prezentare: Adrian Mogos, Sorin Ozon - Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigație

2. Studiu de caz: Cosmin Savu - Pro TV – emisiunea “Romania, te iubesc!”. 2 sau 3 reportaje de investigatie, proiectie, prezentarea experientei proprii.

3. Discutii, dezbatere. Moderator Mircea Toma - Agentia de Monitorizare a presei.

Un al doilea masterclass, cu titlul "Documentarul web si povestirea interactiva", sustinut de Serge Gordey, este programat de la ora 16, in sala Studio. Intalnirea face parte din sesiunea de masterclass-uri Docstories Black Sea, care a strans participanți din toate tarile invecinate Marii Negre: Rusia, Azerbaijan, Georgia, Ucraina, Turcia, Romania, Moldova. Sesiunea de la Sibiu este cea de-a doua, dupa cea desfasurata la Tbilisi, si va fi urmata de cea de-a treia si ultima sesiune, care va avea loc in cadrul IDFA – International Documentary Film Amsterdam – din Olanda.

Unul dintre filmele-eveniment ale saptamanii va fi difuzat astazi, in cadrul sectiunii competitionale Eco Cinematograff, de la ora 19:00, in sala John Marshall. Documentarul "Roșia Montana, un loc la marginea prapastiei" descrie situatia comunei dupa ce o mare corporație romaneasca, cu acționari canadieni, ajunge in zona și planuieste sa inceapa lucrarile de exploatare a regiunii, pentru a avea acces la cel mai mare zacamant de aur din Europa. Procesul de exploatare include folosirea de cianura pentru extragerea aurului, actiune dublu riscanta, pentru ca ar distruge, pe de o parte, mediul inconjurator și ar forța, de pe alta, deplasarea populației din zona afectata.

Spectatorii Astra Film Festival sunt asteptati vineri seara si la un concert de muzica veche romaneasca. Trei parale este un grup de tineri oraseni atrasi de muzicile vechi specifice spatiului carpatic, alaturand muzicilor traditionale romanesti si pe cele ale altor popoare ce traiesc aici.

Liderul grupului si responsabilul cu conceptia este un etnolog de la Muzeul Taranului Roman, Florin Iordan. El canta la cobza, saz si fluiere. Ii stau alaturi Daniel Pop (voce, fluiere, percutie), Beatrice Iordan (cobza, voce), Dinu Petrescu (percutie) si Mihai Balabas (vioara).

Formatia a scos doua discuri. Primul este intitulat Bazar si a aparut in 2008. Discul, aparut in conditii grafice de exceptie, s-a bucurat de un mare interes din partea publicului, epuizandu-se in 2011. Dupa aproape patru ani grupul a lansat anul acesta si cel de-al doilea disc intitulat Bazar. Cantari din veacul al XIX-lea (Partea a II-a). Ei vor canta incepand cu ora 19.00 in foaierul Casei de Cultura.

De la ora 22.00, pe scena salii Marshall urca trupa Dva („doi” in traducere in romana). Un adevarat fenomen pe scena alternativa din Cehia, DVA este o trupa care canta in limbi inventate si care apeleaza la instrumente muzicale improvizate. Grupul este format din Jan Kratochvil, chitara, banjo, looping, kitchen beatbox, instrumente improvizate si voce si Bara Kratochvilova, voce, clarinet, bass clarinet, saxofon, melodica, instrumente de suflat, “midi controler” si alte jucarii. Albumul lor din 2009, Fonok a fost considerat unul dintre cele mai importante creatii muzicale in acel an, iar jurnalistii cehi i-au incadrat pe Dva la categoria „inclasificabili”, in ceea ce priveste taxonomia genurilor muzicale.

Intrarea la concerte este libera!

Mai multe informatii gasiti pe www.astrafilm.ro,