Intre 15 si 21 octombrie se desfasoara a 12-a editie a Astra Film Festival 2012 (AFF Sibiu 2012), festivalul international de film documentar de la Sibiu. Programul, alcatuit din aproape 100 de filme, din 24 de tari (selectionate din peste 1000 de filme din 70 de tari), reflectand realitati umane contemporane, intr-o abundenta de tematici si stiluri de abordare, atat pentru profesionisti, studentii din domeniu si pentru publicul larg de toate varstele, reprezinta cea mai convingatoare invitatie de a participa la AFF Sibiu 2012.

Dumitru BudralaFoto: Astra Film

Highlight-urile editiei

Competitie

Filmul documentar a fost, inca de la inceputuri, si a ramas terenul de experimentare al limbajului cinematografiei. Sectiunile competitionale prezinta cele mai reusite documentare produse in ultimii doi ani in Romania si in lume. Filmele documentare din cele patru sectiuni - International, EcocinematogrAFF, Romania si Student -vor fi evaluate de un juriu alcatuit din cineasti si specialisti de prim rang: Cristi Puiu (Ro), Luciano Barisone (Ch), Hanka Kastelicova (HBO East Europe), Cristian Nitulescu (Ro), Sorin Botoseneanu (Ro), Rene Kubasek (Cz), Christophe POMEZ (Fr), Michael Stewart (UK).

Documentare romanesti

Afis Astra Film Festival 2012

Afis Astra Film Festival 2012

Foto: Astra Film

"AFF Sibiu este locul unde de aproape 20 de ani se pot vedea toate documentarele romanesti recente - produse pana la doi ani inainte de fiecare editie a festivalului. In aceasta editie, o treime din programul festivalului e reprezentat de documentare facute in Romania de autori romani si straini, prezentate, in majoritate, in premiera la AFF Sibiu 2012."- a declarat Dumitru Budrala director al Festivalului

Masterclassurile AFF 2012

Ca in fiecare an, la Sibiu va fi gazduita o serie foarte consistenta de masterclassuri pentru profesionisti si studenti. Profesia de documentarist, moderat de celebrul regizor Peter Lom - fost profesor la Harvard, va avea ca teme provocarile etice si practice ale meseriei. In sesiunea a doua a masterclassului Docstories Black Sea participanti din tarile invecinate cu Marea Neagra, de la Rusia la Azerbaijan, Georgia, Ukraina, Turcia, Romania si Moldova, aduc la festivalul din Sibiu povesti locale, necunoscute, din tara lor de origine, fiind indrumati sa le transforme in filme documentare de larga circulatie internationala. Prima sesiune a avut loc in luna iunie la Tbilisi, in Georgia, iar dupa cea din Sibiu, de la AFF 2012, participantii vor finaliza acest curs in cadrul IDFA - Amsterdam.

Masterclassul Roma Stories investigheaza imaginea romilor in filmul documentar, iar masterclassul Documentarul de investigatie aduce in discutie un gen situat intre arta si jurnalism, in cadrul unei mese rotunde cu profesionisti si jurnalisti care au facut astfel de filme, in Romania. Discutia panel Dacii in filmul documentar ii va avea ca invitati pe autorii a trei filme recente despre daci, prezente si in programul AFF 2012.

AF Junior

Desfasurat intre 15 si 18 octombrie, in paralel cu AFF Sibiu, AF Junior este un festival de film documentar pentru copii, foarte popular in randul elevilor, cu peste 25.000 de participanti, elevi din ciclurile primare si liceeni, care au intrat in salile de proiectie la ediitile trecute. AF Junior 2012 propune un program inedit de filme documentare pentru copii, produse in patru tari din jurul oceanului Atlantic implicate in proiecte de salvare a surselor de apa curata.

EcocinematogrAFF

Sectiunea va extinde viziunea noastra despre poluare, despre mutilarea naturii de catre colosii industriali, alimentele modificate genetic si deseurile nebiodegradabile.Vom vedea, de asemenea, ce solutii locale exista pentru a contracara efectele poluarii, prin intermediul unei serii consistente de documentare ce vor rula anul acesta la AFF Sibiu 2012. Selectia prezinta trei filme legate de Romania: Toxic, de Andrei Sota, Caii salbatici, de Dan Curean si Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei, de Fabian Daub.