Apa este principala tema a festivalului Astra Film Junior din 2012, care se va desfasura intre 15 si 18 octombrie in paralel cu Astra Film Sibiu. Pentru prima oara, pe langa educatia cinematografica si culturala, elevii vor avea parte si de educatie ecologica, cu ajutorul filmului documentar.

Astra Film Junior, laureat al Galei Societatii Civile in 2012 la sectiunea Educatie, Invatamant, Cercetare, este singurul program de educatie vizuala prin film documentar din Romania dedicat copiilor si adolescentilor. Festivalul, devenit intre timp de sine statator, isi propune sa dezvolte apetitul si gustul elevilor pentru film si sa starneasca interesul copiilor pentru filmul documentar folosit ca metoda de educatie. In plus, anul acesta, accentul va cadea asupra unor teme ecologice. Elevii de scoala primara si de gimnaziu vor avea ocazia sa vizioneze serialul de succes Esperanto, copiii apei, o productie Gedeon Programmes (Franta, 2012). Serialul a fost lansat in Franta, la 22 martie, in acest an, de ziua mondiala a apei. Tot elevilor pana in 14 ani li se adreseaza si serialul Cum se fabrica, o productie Maj Productions, Canada. Vor fi prezentate episoade care abordeaza si teme legate de apa.

Pentru liceeni, Astra Fim Sibiu a pregatit documentarul Chemerical, al doilea documentar de mediu produs de Andrew Nisker. Filmul abordeaza dezbaterea despre toxine si despre produsele toxice pe care le folosim zi de zi intr-un mod cu adevarat informativ si distractiv, fara a face pedagogie ci, mult mai important, oferind solutii la indemana tuturor. O alta surpriza pentru liceeni va fi proiectul Scoala Discovery, care va fi prezentat de Ada Roseti, Channel Director Europa de Sud-Est al Discovery Networks.

Astra Film Junior 2012 include si un concurs de desene pentru copiii de scoala primara, pe tema apei, alaturi de un alt concurs, de mesaje ecologice privind protectia apei, pentru elevii de gimnaziu.Desene si mesajele pentru aceste concursuri au fost primite doar in peturi Bucovina de 0,5 litri, in ideea de a recicla sticlele de apa date copiilor la Festival si de a-i implica intr-un proiect Astra Film Sibiu 2012 numit ReciclART ¬ de construire a unor obiecte de arta realizate din peturi.

Pana in prezent, la Festivalul Astra Film Junior au participat, in total, aproximativ 25.000 de elevi. In aprilie 2012, proiectul AFJ a fost solicitat sa fie desfasurat la nivel national, in cadrul programului Scoala altfel.

Inca de la prima editie, din 2009, Astra Film Junior a fost gandit ca o alternativa la programele TV care incearca transformarea publicului dupa principiul "devin ceea ce vad". Proiectul urmareste, in plus, indemnarea copiilor sa vizioneze filme documentare nu la televizor, ci la cinematograf. Pana in prezent, la Festivalul Astra Film Junior au participat, in total, aproximativ 25.000 de elevi.

Astra Film Junior editia a IV-a, 2012 se desfasoara la Sibiu intre 15 si 18 octombrie.