Cea de-a XI-a ediție a Festivalului Filmekimi de la Istanbul a debutat vineri, 28 septembrie, cu o zi mai devreme decât era anuntat, în urma unui interes uriaș din partea publicului. În cadrul celor nouă zile de proiecții (28 septembrie – 7 octombrie 2012) se vor prezenta filmele cele mai apreciate si premiate la festivalurile prestigioase ale acestui an.

Pe lângă Istanbul, filmele din cadrul festivalului vor fi difuzate în cursul lunii octombrie și în orașele Bursa, Izmir, Ankara, Erzurum, Diyarbakir și Gaziantep.

Premiat la Cannes pentru cel mai bun scenariu, Cristian Mungiu, și cea mai bună actriță, premiu împărțit de Cristina Flutur și Cosmina Stratan, filmul După dealuri, în regia lui Cristian Mungiu este prezentat publicului turc în premieră în cadrul festivalului Filmekimi/Săptămâna filmelor de toamnă, informeaza ICR Istanbul.

Selecția este urmare a interesului viu și crescând pe care iubitorii de film din Turcia îl au pentru cinematografia română, precum și a participării la TIFF 2012 a directorului festivalului, Azize Tan, prin programul de mobilitate al Institutului Cultural Român la Istanbul. În ultimii cinci ani, ICR Istanbul s-a implicat în participarea filmelor românești la diverse festivaluri din Turcia, participare încununată și cu premii, răspunzând interesului constant față de cinematografia românească-informează ICR Dimitrie Cantemir-Istanbul.