Prima ediţie a Săptămânilor Filmului Românesc se va desfăşura în perioada 19 septembrie şi 9 octombrie 2012, la Cinématograful Odyssée din Strasbourg.

Ediţia din acest an este organizată într-un moment aniversar de către Odyssée şi Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg (ADERS), cu sprijinul Institutului Cultural Român Bruxelles.

"Cu ocazia împlinirii a douăzeci de ani, l'Odyssée organizează prima ediţie a Săptămânilor Filmului Românesc, cinematografia dovedindu-se a fi de mai bine de zece ani o stea în ascensiune a celei de-a şaptea arte. L'Odyssée este mai ales încântat că are ocazia de a prezenta, graţie partenerilor săi, trei filme inedite pentru spectatorii din Franţa: Legături bolnăvicioase (Tudor Giurgiu), Ryna (Ruxandra Zenide) şi Călătoria lui Gruber a cărui realizator, Radu Gabrea, va fi prezent la Odyssée pe 24 septembre 2012, data exactă a aniversării cinematografului care şi-a deschis porţile pe 24 septembrie 1992 ’’ a declarat Faruk Gunaltay directorul Cinématografului Odyssée din Strasbourg.

În afara filmelor menţionate, publicul din Strasbourg va avea ocazia de a viziona lungmetraje realizate de unii dintre cei mai cunoscuţi regizori români: Cristian Mungiu, Cătălin Mitulescu, Horaţiu Mălăele şi Ioana Uricariu.

Această primă ediţie este organizată în parteneriat cu Asociaţia Studenţilor Români din Strasbourg (ADERS), asociaţie care începând cu 2004 promovează numeroase proiecte culturale în regiunea Alsacia.