ASTRA FILM FESTIVAl 2012 gazduieste o sesiune de masterclassuri DOCSTORIES BLACK SEA aducind participanti din tarile invecinate cu Marea Neagra: Rusia, Azerbaijan, Georgia, Ukraina, Turcia, Romania, Moldova.

Astra Film FestivalFoto: Astra Film

Ei aduc la festivalul din Sibiu povesti locale, necunoscute, din tara lor de origine, si vor fi indrumati sa le transforme in filme documentare de larga circulatie internationala. Printre trainerii de renume prezenti la festivalul de la Sibiu amintim Tue Steen Muller, consultant international in productie de film documentar, initiatorul si fost direcor al European Documentary Network, Rick Minnich din California, absolvent al celebrei Columbia University si autor de filme premiate pretutindeni in lume, sau de catre Goran Radovanovic, filozof, scenarist, regizor si producator a unor documentare de referinta a ultimelor trei decenii, cit si regizorul de renume, Petr Lom care a realizat numeroase filme pe tema drepturilor omului in ultimii ani.

Dramaturgia, structura si forma in care povestea e transpusa in documentar sunt doar cateva teme in care se vor initia participantii de la DOCSTORIES in zilele petrecute la ASTRA FILM SIBIU.

Prima sesiune Docstories Black Sea a avut loc in luna iunie la Tbilisi, in Georgia. Dupa a doua etapa din Sibiu la ASTRA FILM FESTIVAL 2012, participanti vor finaliza acest curs in cadrul celebrului festival de film documentar din Europa, IDFA - International Documentary Film Amsterdam - din Olanda.

"De foarte multi ani, unul dintre obiectivele noastre de capatai a fost acela de a oferi tinerilor pasionati de filmul documentar din Romania si din regiune oportunitati de a invata meseria de documentarist si de a iesi in lume cu

filmele lor. DOCSTORIES, alaturi de alte programe de instruire cu un accent regional organizate si girate de ASTRA FILM, este un exemplu graitor si ne bucuram sa il prezentam la ASTRA FILM 2012" - a declarat Dumitru Budrala,

directorul Festivalului.

DOCSTORIES Blacksea sprijina proiectele inovatoare de documentar creativ din regiunea Marii Negre, o regiune cu un potential practic infinit de povesti autentice si percutante, prea putin exploatata de cinema-ul documentar. Este un proiect de larga respiratie care implica autori, producatori si programatori profesionisti deopotriva, spre beneficiul calitatii productiei audiovizuale europene. DOCSTORIES BLACK SEA este un proiect finantat prin programul european MEDIA MUNDUS si organizat Art Doc & IDFA, in parteneriat cu Astra Film Festival Sibiu.

Festivalul International de Film de la Sibiu ASTRA FILM FESTIVAL se desfatoara intre 15 si 21 octombrie 2012. Mai multe despre celelalte programe ASTRA FILM 2012, in saptamanile urmatoare.

ASTRA FILM FESTIVAL este un eveniment organizat de Astra Film - departament al CNM Astra - si de Fundatia Astra Film. Cu sprijinul: Consiliul Judetean Sibiu, Centrul National al Cinematografiei (CNC), Administratia Fondului Cultural National (AFCN), Consiliul local Sibiu prin Primaria Sibiu, Ministerul Culturii si Patrimoniului National.

Co-producator: TVR