Filmul "Pieta" a cineastului sud-coreean Kim Ki-duk a castigat sambata seara Leul de Aur la a 69-a editie a Festivalului International de Film de la Venetia, transmit agentiile internationale de presa, citate de Agerpres.

Cineastul sud-coreean Kim Ki-duk a castigat Leul de Aur cu pelicula "Pieta"Foto: Agerpres/Xinhua

Pelicula lui Kim Ki-duk evoca dorinta de a reveni la o viata normala manifestata de un asasin ce isi redescopera latura umana intr-o societate ostila si corupta de bani.

Regizorul sud-coreean este obisnuit cu cele mai prestigioase festivaluri de film europene si a mai obtinut in anul 2004 Leul de Argint pentru cel mai bun producator, cu pelicula "Bin-jip".

Leul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Paul Thomas Anderson pentru "The Master", film care a luat si premiul pentru cel mai bun actor, acordat ex- aequo lui Philip Seymour Hoffman si Joaquin Phoenix. Premiul pentru cea mai buna actrita i-a revenit lui Hadas Yaron din Israel, pentru "Fill The Void" de Rama Bursthein, informeaza Mediafax.

Regizorul austriac Ulrich Seidel a luat premiul special al juriului pentru "Paradise: Faith." Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat pentru "Something in the Air" de Olivier Assayas.

Juriul competitiei oficiale a fost prezidat anul acesta de regizorul Michael Mann si i-a mai avut in componenta pe Marina Abramovic, Laetitia Casta, Peter Ho-Sun Chan, Ari Folman, Matteo Garrone, Ursula Meier, Samantha Morton si Pablo Trapero.

In ceea ce priveste premiul FIPRESCI, acesta a revenit tot filmului "The Master" de Paul Thomas Anderson.

Premiul Orizzonti pentru cel mai bun film a fost acordat peliculei "San Zimei" de Wang Bing (Hong Kong).

In cadrul sectiunii independente Saptamana Internationala a Criticii, a fost premiet drept cel mai bun film "L'intervallo" de Leonardo Di Costanzo. In cadrul acestei sectiuni a concurat si romanul Paul Negoescu cu primul sau lungmetraj, "O luna in Thailanda".

Premiul "RaroVideo", acordat in sectiunea Settimana della Critica a revenit filmului "Ata Sova Do/ Eat Sleep Die" de Gabriela Pichler.

Premiul de imagine i-a fost acordat lui Daniele Cipri pentru "E stato il figlio".

Premiul Marcello Mastoianni, acordat unui tanar actor, i-a revenit lui Fabrizio Falco, pentru rolurile din "Bella Adormentata" de Marco Bellocchio si "E stato il figlio" de Daniele Cipri.

Premiul Luidi de Laurentis pentru debut a fost oferit filmului "Kuf" de Ali Aydin (Turcia, Germania).

Premiul SIGNIS a fost acordat filmului "To the Wonder" de Terrence Malick, iar o mentiune speciala i-a fost acordata filmului "Fill the Void" de Rama Burshtein.

Premiul Label Europa Cinemas a fost acordat peliculei "Crawl" de Herve Lasgouttes.

Premiul Francesco Pasinetti (SNGCI) a fost acordat filmului "L'intervallo" de Leonardo Di Costanzo. Distinctiile cu acelasi nume au fost acordate si pentru cel mai bun documentar - "La nave dolce/ The Human Cargo" de Daniele Vicari - si cel mai bun actor - Valerio Mastandrea in "Gli Equilibristi" - si un Pasinetti Speciale, pentru "Clarisse" de Liliana Cavani. Premiul Brian a fost acordat filmului "Bella Addormentata" de Marco Bellocchio. Premiul Queer Lion a revenit peliculei "The Weight" de Jeon Kyu-Hwan.

Premiul CICAE - Cinema d'Arte e d'Essai Award a revenit productiei "Wadjda" de Haifaa Al Mansour, care a obtinut si distinctia pentru promovarea valorilor interconfesionale.

Totodata, premiul Leoncino d'Oro Agiscuola i-a fost acordat filmului "Pieta" de Kim Ki-duk, iar mentiunea UNICEF a fost acordata filmului "E stato il figlio" de Daniele Cipri.

"Pieta" a mai primit, de asemenea si premiile P. Nazareno Taddei si Mouse d'Oro.

Premiul tinerilor jurati ai Vittorio Veneto Film Festival i-a revenit lui Robert Redford pentru "The Company You Keep".