Germania va fi ţara invitată la cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, care va avea loc în perioada 5-14 octombrie la Cinema Patria, Studio şi Club Control, informeaza Agerpres.

Regalul de animaţie germană începe cu două programe de scurtmetraje, o călătorie de neratat prin istoria animaţiei locale de la începutul secolului XX şi până în prezent.

'German Animated Film: Between Art, Politics and Propaganda' este o colecţie de filme din 1917 până în 1990. De la filme de propagandă ca 'John Bull' până la reclame care promovează protecţia împotriva moliilor ('Gobol Mottenschutz'), selecţia adună atât filme din perioada nazistă, cât şi din timpul divizării între Est şi Vest. Mai mult, împătimiţii animaţiei vor avea ocazia să vadă un film realizat în 1943 prin tehnica picturii direct pe film, 'Semicolon Ballet' de Herbert Seggelke.

Al doilea program, 'Zeitgenossen - Selected German Animated Films from 1990 until now', aduce în festival crema animaţiei germane din ultimele decenii, printre care şi 'Balance', regia Wolfgang & Christoph Lauenstein, o animaţie cu păpuşi care a primit Oscarul pentru scurtmetraj în 1990. Cu ocazia asta se întoarce în Bucureşti şi 'The External World', regia David O'Reilly, după ce a plecat de la Anim'est 2011 cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj.

Programul dedicat animaţiei germane continuă cu două lungmetraje. La Anim'est 2012 puteţi (re)vedea 'The Adventures of Prince Achmed', filmul-cult semnat de Lotte Reiniger în 1926 şi cel mai vechi lungmetraj de animaţie care s-a păstrat până în prezent. Bazat pe '1001 de nopţi', filmul îşi păstrează şi astăzi magia, în ciuda simplităţii tehnice. Al doilea titlu este 'The Conference of Animals', regia Curt Linda (1969), o parabolă pacifistă deghizată în film de familie şi totodată primul lungmetraj de animaţie color din cinematografia germană.

Festivalul invitat la această ediţie este Stuttgart Animation Film Festival. După ce a aniversat treizeci de ani la ediţia 2012, unul dintre cele mai importante festivaluri de profil din lume prezintă la Anim'est o selecţie de scurtmetraje alese pe sprânceană din competiţia sa.

HFF Postdam este şcoala invitată de anul acesta, care va prezenta o selecţie dintre cele mai proaspete producţii ale sale. Unele dintre ele, ca 'Weiß kein Weiß', regia Anna Bergmann, se întorc la Anim'est după prezenţa în selecţia de anul trecut. 'Der Wechselbalg', regia Maria Steinmetz, a avut premiera anul trecut la Cannes, unde şi-a reprezentat şcoala în Cinefondation, competiţia filmelor studenţeşti. Programul va fi introdus de reprezentanta şcolii, Cristina Marx, şi se va încheia cu un Making Of Flamingo Pride.

Câştigător în 2011 al Premiului Publicului cu 'Flamingo Pride', regizorul Tomer Eshed a absolvit HFF Postdam cu acest scurtmetraj iar în toamnă va fi la Bucureşti pentru a prezenta această mică incursiune în 'bucătăria' animaţiei.

Prezenţa Germaniei ca ţară invitată la Anim'est a fost posibilă cu sprijinul Institutului Goethe Bucureşti.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este'n'est, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Programului Media al Uniunii Europene şi al Ogilvy.