Ediţia din acest an a 'FânFest' de la Roşia Montana, care se va desfăşura între 15 şi 19 august, va marca, printr-o proiecţie cinematografică specială, în prezenţa regizorului Dan Piţa, împlinirea a 40 de ani de la turnarea filmului 'Nunta de Piatră', după scrierile lui Ion Agârbiceanu, în această străveche localitate din Munţii Apuseni.

'Roşia Montană este locul unde importanţi regizori români au transpus în imagine poveştile oamenilor din Munţii Apuseni. În semn de apreciere pentru toţi aceia care au făcut cunoscută publicului istoria Roşiei Montane, programul FânFest include proiecţiile integrale ale filmelor 'Nunta de Piatră' şi 'Duhul Aurului', precum şi a documentarului 'Memoria de Piatră' (2010)', informeaza organizatorii evenimentului.

Potrivit sursei citata de Agerpres, regizorul Dan Piţa spune că 'a fost martorul chinurilor şi eforturilor acestor oameni din Roşia Montana pentru a-şi păstra nealterat spaţiul în care trăiesc'.

'Atunci când am realizat, cu Mircea Veroiu, filmele 'Nunta de piatră' şi 'Duhul aurului' după proza lui Agârbiceanu, am fost primiţi cu multă dragoste de oamenii locului. Filmele stau mărturie şi ele ilustrează zbuciumul prin care au trecut oamenii pentru a-şi păstra ceea ce le-a dăruit Creatorul. Aştept cu nerăbdare şi emoţie întâlnirea, după 40 de ani, cu minunaţii oameni din Roşia Montană', afirmă regizorul.

Reputatul cineast a filmat, împreună cu Mircea Veroiu, la Roşia Montană, în 1972, 'Nunta de Piatră', iar în 1974 'Duhul Aurului'. Imaginea ambelor lungmetraje este semnată de regizorul Iosif Demian, stabilit, între timp, în Australia. După aproape 40 de ani, Iosif Demian a revenit la Roşia Montană, în 2010, şi a filmat documentarul 'Memoria de Piatră'.

'Eu nu pot să îmi imaginez, nu pot să concep că acel loc va dispărea vreodată. Din acest motiv am emoţii şi sufăr şi trăiesc cu speranţa că într-o bună zi cei care ar vrea să distrugă vor fi tot mai puţini şi Roşia Montană va redeveni ce a fost atunci când noi filmam acolo', susţine Iosif Demian, citat în comunicat.

Proiecţiile speciale ale lungmetrajelor 'Nunta de Piatră' şi 'Duhul Aurului', pe muzica live a Ansamblului Einuiea, vor avea loc, joi seara, 16 august. Tot joi, va fi prezentat publicului documentarul 'Memoria de Piatră' de Iosif Demian.