Actorul american Ernest Borgnine, laureat al premiului Oscar in 1955 pentru rolul unui macelar timid si indragostit in filmul "Marty", a decedat duminica la varsta de 95 de ani, a anuntat agenta sa, citata de AFP.

Ernest Borgnine, in 1973Foto: Agerpres/AP

"Da, din pacate este adevarat", a precizat Lynda Bensky, confirmand decesul actorului anuntat de presa locala, fara a furniza insa niciun detaliu legat de circumstantele mortii sale.

Nascut in 24 ianuarie 1917 la Hamden (Connecticut, nord-est) intr-o familie de imigranti italieni, a primit oscarul pentru cel mai bun actor in 1955 pentru rolul din "Marty", distins cu Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor si cel mai bun scenariu.

Ernest Borgnine si-a inceput cariera cinematografica in 1953. A jucat ulterior in zeci de filme, unele devenite clasice ("Vikingii" in 1958, "The Dirty Dozen" in 1967, "Hoarda salbatica" in 1969) si in numeroase seriale de televiziune.

Actorul a fost casatorit de cinci ori si are patru copii.

"A interpreta un rol este, pentru mine, foarte simplu. Trebuie doar sa-ti folosesti in acelasi timp inima si capul", marturisea el, in 2007, pentru AFP. In acest interviu el ii sfatuia pe cai care vor sa devina actori "sa-si caute o munca adevarata inainte de a incerca sa obtina un rol".