La implinirea a 75 de ani, regizorul Radu Gabrea va fi aniversat printr-o seara omagiala, joi, 28 iunie incepand cu ora 18.00, la Cinemateca Union (Sala Paul Călinescu). In cadrul serii omagiale vor fi proiectate doua filme RUMENYE! RUMENYE! (de la ora 18.00) si COCOŞUL DECAPITAT (de la ora 20.00). La spectacolul de la ora 20:00 va participa şi cineastul aniversat, informeaza comunicatul remis Hotnews.ro.

Programul serii omagiale Radu Gabrea:

ora 18:00 - RUMENYE! RUMENYE!

România, 2006 / color / s.rom. / Documentar

Regia: Radu Gabrea

Regizorul Radu Gabrea călătoreşte la New York pentru a investiga un anumit aspect al muzicii Klezmer – doina românească. Fără a pierde timp prea mult cu istoria emigrării evreilor din Europa de Est, regizorul atacă direct subiectul şi emite o teorie care onorează această latură lirică şi melancolică a muzicii Klezmer. Prin interviuri cu muzicieni şi experţi în domeniu, incluzându-i pe Yale Strom şi Elisabeth Schwartz, Radu Gabrea explorează influenţele reciproce dintre muzica românească, cea ţigănească şi cea evreiască din România acelor vremi. Similarităţile cu doina românească, dar şi natura autentică evreiască a doinei Klezmer, izvorâte din moduri muzicale care se găsesc în muzica de sinagogă, sunt expuse cu măiestrie. Alături de analize scolastice revelatoare, interpretări de muzică în direct aduc filmul la viaţă.

ora 20:00 - COCOŞUL DECAPITAT / DER GEKOPFTE HAHN

România-Austria-Germania-Ungaria, 2007 / color / s.rom. / Dramă, adaptare a romanului omonim de Eginald Schlattner

Regia: Radu Gabrea; coregizor: Marijan Vajda

Cu: David Zimmerschied, Werner Prinz, Axel Moustache, Ioana Iacob, Alicja Bachleda

România, Făgăraş, Transilvania, 1944. Nemţi, maghiari, români şi evrei trăiesc laolaltă, până când pacea este distrusă de apariţia fascismului şi de ameninţarea unui război. Felix Goldschmidt (16 ani) este fiul unei familii prospere de nemţi şi maghiari. O decizie naivă îl face să devină membru al Mişcării Tinerilor Hitlerişti, pentru aventură, camaraderie şi pentru a-şi petrece timpul cu prietenul lui Hans-Adolf, un arzător urmaş al nazismului. Cei doi petrec o vară idilică, distrându-se cu două prietene de şcoală: sofisticata Alfa şi fiica proprietarului cinematografului evreiesc, Gisela. Dar naşterea antisemitismului, militarizării şi umbra războiului, în care România se aliază cu Gemania, distruge prietenia lor şi, în ciuda încercărilor lui Felix de a fi sincer cu prietenii lui, sfârşitul este tragic şi lumea perfectă din Făgăraş dispare pentru totdeauna. Sub umbra cocoşului decapitat – simbolul şi laitmotivul ameninţării permanente şi care devine ultima realitate –, filmul este o adevărată poveste de dragoste şi ură, prietenie şi laşitate, trădare şi devotament.

Regizorul și scenaristul român Radu Gabrea s-a nascut la 20 iunie 1937, la București. Între 1974 și 1997 a locuit în Germania unde a emigrat ca urmare a unui conflict generat de filmul „Dincolo de nisipuri”, (1973), oprit din ordinul lui Nicolae Ceaușescu.