Vineri, 29 iunie 2012, de la ora 20.00, la Cinema Studio din Bucuresti vor fi proiectate trei scurtmetraje românești recente, prezentate la edițiile din acest an ale festivalurilor de film de la Cannes și Rotterdam: Orizont, scenariul și regia Paul Negoescu, Tabăra din Răzoare, scenariul și regia Cristi Iftime și Chefu’, scenariul și regia Adrian Sitaru.

Regizorii Paul Negoescu, Cristi Iftime și producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan vor fi prezenți la proiecție și vor participa la un dialog cu publicul. Discuția va fi moderată de criticul de film Iulia Blaga.

Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Programul proiectiilor:

Orizont, scenariul și regia Paul Negoescu - premieră românească

Scurtmetrajul a fost prezentat în secțiunea Semaine de la Critique, Cannes 2012.

Dacă un pescar dispare în mod misterios în adâncurile Mării Negre și nu e nimeni să îl auda, scoate el zgomot?

Paul Negoescu (n. 1984, București) a studiat regia de film la UNATC. A regizat mai multe scurtmetraje premiate și selectate în festivaluri de film internaționale (Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Rotterdam etc). fost de două ori nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, iar de curând a terminat filmările la primul său lungmetraj.

Tabăra din Răzoare, scenariul și regia Cristi Iftime - premieră românească

Scurtmetrajul a fost prezentat în secțiunea Cinefondation, Cannes 2012.

Este ultima zi a unei tabere de vară. Alex insistă să meargă pe munte cu o colegă, deşi simte nişte dureri bizare.

Cristi Iftime (n. 1979, Iaşi) a activat ca fotograf, apoi a urmat cursurile de regie film la UNATC, Bucureşti. A scris şi regizat scurtmetraje şi film documentar și a fost asistent de regie la filmul Poliţist, adjectivregizat de Corneliu Porumboiu. Scurtmetrajul său 15 iuliea participat în 2011 la festivaluri internaționale importante, printre care Festivalul de la Berlin – competiția Berlinale Shorts.

Chefu’, scenariul și regia Adrian Sitaru

Neli (55 de ani) e plecată la București. Fiul ei, Dan (17 ani), e singur acasa. La intoarcere, vecinele din bloc se grăbesc să îi ureze bun venit și să-i povestească până la cele mai mici detalii aspecte picante ale chefului organizat de Dan în lipsa ei.

Festivaluri internaționale și premii:

- Rotterdam International Film Festival 2012 – Spectrum Shorts, Rotterdam,

- Vilnius International Film Festival - Kino Pavasaris 2012 – Competition, Vilnius

- Indie Lisboa International Independent Film Festival, 2012, Lisabom * Onda Curta Award

- Oberhausen International Short Film Festival 2012, Oberhausen, Germania

Adrian Sitaru este regizor și scenarist. Valuri(2007) a câştigat premiul Leopardul de Aur la Festivalul de film de la Locarno, iar scurtmetrajul Colivia(2009) a câștigat 28 de premii, printre care premiul DAAD la Berlin. A mai regizat lungmetrajul Pescuit sportiv(2009), premiat printre altele si la Festivalurile de film de la Salonic și Palm Springs. Al doilea lungmetraj al său, Din dragoste cu cele mai bune intenții, a fost distins in 2011 cu premiul pentru cea mai bună regie și cel mai bun actor (Bogdan Dumitrache) la Locarno.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Uniunea Cineaștilor din România și Cinema Studio.