In ziua a sasea la TIFF, spectatorii din Cluj sunt invitati sa-l cunoasca pe celebrul cineast Claude Lelouch, sa-i intalneasca pe Michel Ciment si Pen-Ek Ratanaruang la masterclass-uri, sa vada spectaculosul Iron Sky, sa asculte muzica trupei-cult Laibach si sa celebreze Ziua Maghiara, informeaza organizatorii.

Claude LelouchFoto: tiff.ro

Cariera impresionanta a renumitului regizor francez Claude Lelouch (74 de ani), unul dintre invitatii de marca ai TIFF 2012, va fi celebrata miercuri, 6 iunie. Cineastul va primi Premiul pentru intreaga cariera in cadrul proiectiei speciale a filmului sau, Un barbat si o femeie, organizata in onoarea sa la Cinema Florin Piersic, de la 20.30. Filmul de dragoste premiat cu Palme d'Or si cu doua Oscaruri, in 1966, l-a propulsat printre cele mai influente nume ale cinematografiei europene. Alte doua filme ale sale sunt proiectate anul acesta in sectiunea 3X3: Unii si altii, premiat la Cannes in 1981, si documentarul De la un film la altul.

Ca in fiecare an, filmul maghiar are propria zi de sarbatoare la TIFF. La Ziua maghiara, pe 6 iunie, in onoarea lui Mari Torocsik va fi proiectat memorabilul Iubire/Szerelem (r. Karoly Makk), filmul care i-a adus o mentiune speciala pentru interpretare la Cannes, in 1971. Proiectia va avea loc la Cinema Arta, de la ora 16.45. Actrita va fi distinsa cu Premiul pentru intreaga cariera la Gala de inchidere a festivalului, pe 9 iunie, la Teatrul National din Cluj.

Pe urmele trecutului/ Visszateres, o poveste care are loc in Romania lui Ceausescu, va rula la Cinema Arta, de la 14.30, in prezenta regizoarei Judith Elek, iar Numai vantul/ Csak a szel (r. Benedek Fliegauf), drama unei familii de romi care traieste cu teama ca va fi ucisa, va avea o proiectie speciala la Casa de Cultura a Studentilor, de la 18.30. La Odeon Cineplex, Sala 4, de la 19.30, cinefilii pot urmari Ungaria 2011/ Magyarorszag 2011, o colectie de scurtmetraje produsa de renumitul cineast Bela Tarr. Ziua Maghiara se va incheia cu un concert Koszika & The Hotshots, o talentata trupa din Targu Mures, la TIFF Art (Muzeul de Arta Cluj), de la 21.30.

O seara spectaculoasa ii asteapta pe spectatorii TIFF miercuri, 6 iunie: comedia SF cu nazisti Iron Sky va rula in Ursus Open Air (Piata Unirii), de la 21.45, in prezenta regizorului Timo Vuorensola, iar formatia cu aura de legenda din Slovenia - Laibach, care a compus si coloana sonora a filmului, va sustine un concert exceptional la Hotel Continental, de la 23.45.

Doua masterclass-uri ii vor aduce pe pasionatii de film in fata a doua personalitati ale cinematografiei. Miercuri, 6 iunie, de la 12.00, la Napoca 15, in cadrul Transilvania Talent Lab, celebrul critic de film Michel Ciment va sustine atat un masterclass, Stanley Kubrick, entre raison et passion, cat si o prezentare a prestigioasei publicatii franceze de film Positif, care aniverseaza 60 de ani de existenta. Cu acest prilej, la 19.00, la Cinema Arta, documentarul A fost odata portocala mecanica (r. Antoine de Gaudemar) va avea parte de o proiectie speciala.

Despre regie va vorbi renumitul cineast thailandez Pen-Ek Ratanaruang, la masterclass-ul de la ora 15.30, tot la Napoca 15. Unul dintre cei mai importanti regizori din noul val al cinematografiei thailandeze, Ratanaruang a fost omagiat la TIFF 2008 in sectiunea 3x3. La editia din acest an, cel mai recent film al sau, Impuscat in cap, este unul dintre highlight-urile sectiunii Oameni si zei.

Un eveniment special ii este dedicat miercuri, 6 iunie, de la 22.30, la Cinema Arta, artistului roman comparat adesea cu Marcel Duchamp si curtat de toate marile galerii si muzee din lume, Mircea Cantor. Pentru prima data, opt dintre lucrarile sale video vor fi proiectate in afara spatiului pentru care au fost concepute initial, acela al galeriei. Artistul va discuta cu publicul dupa proiectie.

Doua expozitii vor fi vernisate la TIFF pe 6 iunie. Chris Baker - A. I., ce reuneste 48 de desene, majoritatea inedite, ale designerului Chris Baker, parte din conceptul grafic comandat de Stanley Kubrick pentru filmul Inteligenta artificiala, va fi deschisa la Piano Cazola Gallery (str. Virgil Fulicea, nr. 3), la 18.00. "Spatii imaginate" - expozitia de scenografie Helmut Sturmer va fi vernisata la ora 19.30, la TIFF Art (Muzeul de Arta Cluj) si va fi deschisa publicului pana pe 6 iulie. O retrospectiva ce marcheaza peste 40 de ani de cariera artistica a scenografului Helmut Sturmer, expozitia cuprinde decoruri de la Teatrele Nationale din Bucuresti si Sibiu, machete de film, obiecte din recuzitele filmelor Nunta de piatra (r. Mircea Veroiu/Dan Pita), Tanase Scatiu (r. Dan Pita) si Undeva la Palilula (r. Silviu Purcarete), alaturi de fotografiile realizate de Mihaela Marin in timpul filmarilor pentru Undeva la Palilula.

O proiectie speciala miercuri, la 20.30, la Cinema Arta, va avea si filmul care documenteaza povestea ravasitoare a cailor din zona Letea, Gone Wild, in prezenta regizorului Dan Curean. Realizat pentru canalul franco-german Arte, documentarul a fost dezvoltat in cadrul Discovery Campus MasterSchool si va fi proiectat in premiera la TIFF. Tot la 20.30, la Casa de Cultura a Studentilor va fi proiectat Sacrificiul, o drama istorica de Chen Kaige, inclusa in Focus China.

Miercuri, 6 iunie, de la 21.30, clujenii sunt asteptati si la Casa TIFF, la proiectia si ceremonia de premiere a filmelor din Competitia locala TIFF 2012.

Pentru prima data, gratie interesului mare pentru productiile autohhtone, proiectiile din Zilele Filmului Romanesc (7 - 9 iunie) vor incepe cu o zi mai devreme, pe 6 iunie. La Odeon Cineplex vor rula, printre altele, Si caii sunt verzi pe pereti, in regia lui Dan Chisu, (14.45, Sala 5), Trei zile pana la Craciun, de Radu Gabrea (20.00, Sala 6), si Killing Time al lui Florin Piersic Jr. (22.30, Sala 6).