"V tumane"/"In the Fog", realizat de Serghei Loznitsa, a carui imagine e semnata de Oleg Mutu si din a carui distributie face parte si Vlad Ivanov, a primit cu putin timp in urma Premiul Federatiei Internationale a Criticilor de Film la cea de-a 65-a editie a Festivalului de film de la Cannes. Premiul juriului ecumenic pentru un film din Competitia Oficiala a revenit filmului danez "Jagten"/"The Hunt", realizat de Thomas Vinterberg. Premiile juriului mare se anunta duminica seara.

FIPRESCI, care a fost infiintata in 1930, a acordat de asemenea un premiu filmului "Beasts of the Southern Wild", de Benh Zeitlin (SUA), pentru sectiunea Un Certain Regard, si un alt premiu filmului "Hold Back"/"Rengaine" de Rachid Djaidani (Franta) din sectiunea Quinzaine des Realisateurs.

Juriul ecumenic a mai acordat o mentiune filmului "Beasts of the Southern Wild", de Benh Zeitlin (SUA). Prezent la ceremonia desfasurata in Salonul Ambasadorilor din Palatul Festivalurilor si Congreselor de la Cannes, cineastul ucrainean Serghei Loznitsa a spus audientei formate mai ales din jurnalisti: "In fiecare film pe care il fac vreau sa experimentez atat in privinta formei, cat si in cea a subiectului. Un premiu ca cel pe care mi l-ati acordat va ajuta filmul sa fie vazut in toata lumea, pentru ca altfel el nu ar avea mari sanse sa ajunga pe marile ecrane."

Premiile celor doua jurii paralele anunta intr-un fel palmaresul Competitiei Oficiale care va fi cunoscut maine seara. Faptul ca "In the Fog" e premiat de FIPRESCI poate sa fie un semn ca el se va regasi si in palmaresul final. In aceasta seara sectiunea "Un Certain Regard", a doua sectiune competitiva a Selectiei Oficiale, isi va anunta premiantii.