Diferit de ce a mai facut pana acum, diferit de atmosfera glaciala, abstracta din "Panglica alba"," Amour" filmul cu care Michael Haneke revine in Competitia Oficiala a Festivalului de la Cannes e o emotionanta poveste de iubire dintre doi soti aflati la apusul vietii. Interpretati de doi venerabili actori francezi, Emmanuelle Riva si Jean-Louis Trintignant, eroii filmului sunt urmariti in spatiul larg si cald al propriului apartament, simbol al unei armonii casnice firesti. Dincolo de un love story dintre doi oameni, o declaratie de iubire a cineastului austriac pentru filmul francez.

"Amour" de Michael HanekeFoto: festival-cannes.fr

Ce ai spune daca vecina cutare, care nu scapa nicio inmormantare, n-ar veni la inmormantarea ta?", ii spune sotia interpretata de Emmanuelle Riva sotului jucat de echilibratul Jean-Louis Trintignant. "Probabil nimic", ii raspunde acesta cu un umor care irizeaza de multe ori acest film frumos si linistit despre un cuplu care se stinge calm si fara stres.

Nimic maladiv, nimic suspect, nimic rece in acest film elegiac al lui Michael Haneke, in care nu realizam decat spre final ca, de fapt, am petrecut doua ore in interiorul apartamentului acestui cuplu,in lumea casnica a sa, la fel ca pe o scena unde ni s-a prezentat spectacolul unei vieti pe sfarsite. Filmul asa si incepuse, cu cei doi filmati de pe o scena, la inceputul unui recital de pian.

Mai jos, o inregistrare video despre acest film