Festivalul de la Cannes se deschide in 16 mai si promite o editie, a 65-a, de familie, cu precizarea ca familia se largeste. Nu doar Michael Haneke, Abbas Kiarostami, Ken Loach sau Cristian Mungiu vor calca pe covorul rosu (schimbat zilnic!), dar si Robert Pattinson, Kristen Stewart sau Kylie Minogue care joaca in trei filme din Competitia Oficiala. Pana in 28 mai, HotNews.ro va tine la curent cu ce se intampla mai interesant pe Croazeta.

Moonrise KingdomFoto: festival-cannes.com

"The Hollywood Reporter" anunta deja ca tanara Kristen Stewart a ajuns in Europa, dar ca s-a oprit la Paris pentru niste interviuri si retusuri vestimentare. Oricum, scrie publicatia, pentru Stewart miza nu e atat de mare, deoarece in afara de "Saga Amurg" a mai facut si alte filme, inclusiv independente. Mai "stresat" trebuie sa fie Robert Pattinson, care si el isi face intrarea in liga intai a cinematografiei mondiale, sperand sa fie acceptat.

Miza e mai mare pentru el si pentru ca are rolul principal in cel mai recent film al lui David Cronenberg, "Cosmopolis" (ecranizare dupa Don DeLillo), in vreme ce Kristen Stewart e rol principal feminin, dar de mai mica importanta decat cele interpretate de Sam Riley si Garett Hedlund in "On the Road", de Walter Salles.

Prima ecranizare realizata vreodata dupa romanul lui Jack Kerouac, e poate cel mai asteptat film al actualei editii a Festivalului de la Cannes. Premiera lui de gala are loc in 23 mai, probabil si in prezenta lui Francis Ford Coppola, care a cumparat drepturile de ecranizare a romanului prin anii 70, cautand de atunci un scenarist capabil si niste interpreti pe masura.

Scenaristul cu pricina este Jose Rivera, mai vechi colaborator al lui Walter Salles si autor al scenariului filmului "Jurnal de calatorie"/Diarios de motocicleta", prezentat si el la Cannes in 2004.

Kylie Minogue se afla pe afisul filmului lui Leos Carax, "Holy Motors", a carui premiera de gala in Competitia Oficiala e programata tot pentru 23 mai, in vreme ce echipa filmului "Cosmopolis" - regizorul David Cronenberg, respectiv interpretii Robert Pattinson, Juliette Binoche, Paul Giamatti - e programata pentru covorul rosu + premiera vineri, 25 mai.

Brad Pitt e asteptat si el pe Croazeta, in calitate de interpret in "Killing Them Softly", de Andrew Dominik, in vreme ce Nicole Kidman are rol principal in doua filme din Selectia Oficiala, "The Paperboy" de Lee Daniels (alaturi de Zac Efron, John Cusack si Matthew McConaughley), care concureaza pentru la Palme d'Or, respectiv in productia HBO "Hemingway &Gellhorn" de Philip Kaufman, unde ii da replica lui Clive Owen (filmul fiind prezentat in afara competitiei). (Acestea sunt cateva exemple, ca in fiecare an Cannes-ul va geme de staruri.).

Cum nu am 650 de euro disponibili pentru un interviu masa rotunda cu Nicole Kidman pe marginea lui "The Paperboy", o sa imi inec amarul in filme. Cert e ca daca titlul respectiv nu are un distribuitor in tara ta, n-ai nicio sansa la un interviu cu un nume sonor, iar daca ai vreo sansa atunci trebuie sa ai si portofelul la tine.

Daca anii trecuti un Robert de Niro era 1000 de dolari, azi te costa 1250 de dolari un interviu individual cu Wes Anderson sau cu Edward Norton, sau cate 950 de dolari daca discuti cu ei impreuna cu alti cinci sau sase jurnalisti.

De fapt, la Cannes cel mai important lucru raman tot filmele, iar in acest an exista cateva pentru care merita sa bati drumul ca sa fii primul care le vede: "Dupa dealuri" de Cristian Mungiu, "Amour" de Michael Haneke, "De rouille et d'os" de Jacques Audiard, "Vous n'avez encore rien vu" de Jean Resnais, "On the Road" de Walter Salles, "Reality" de Matteo Garrone, "Like Someone in Love" de Abbas Kiarostami, "Paradise: Love" de Ulrich Seidl - toate in Competitia Oficiala (poate mai putin "The Angel's Share" de Ken Loach.).

Iar dintre filmele din afara competitiei: "Mekong Hotel" de Apichatpong Weerasethakul, "Dario Argento's Dracula", "Journal de France" de Claudine Nougaret &Raymond Depardon, poate "Roman Polanski: A Film Memoir" de Laurent Bouzereau si poate si mai putin "Io e te" de Bernardo Bertollucci (care initial trebuia sa fie in 3D.).

Cand trebuie sa tineti pumnii

"Dupa dealuri" are premiera de gala in 19 mai, ocazie cu care Cristian Mungiu va calca din nou pe covorul rosu, de asta data insotit de actorii din rolurile principale - Cristina Flutur, Cosmina Stratan, Valeriu Andriuta si Dana Tapalaga, precum si de celelalte interprete ale filmului - Catalina Harabagiu, Gina Tandura si Victoria Agache.

Oleg Mutu, directorul de imagine al filmului, nu va veni la Cannes, desi semneaza si imaginea unui alt film care concureaza pentru la Palme d'Or, "In the Fog"/"V tumane", semnat de ucraineanul Serghei Loznitsa. In filmul lui Loznitsa joaca si Vlad Ivanov, care va ajunge la Cannes in 25 mai. Ivanov si Mutu au mai colaborat cu Loznitsa la precedentul film al acestuia, "My Joy"/"Chastye moe", selectionat in Competitia Oficiala de la Cannes in urma cu doi ani.

Paul Negoescu isi va prezenta scurtmetrajul "Orizont" in sectiunea "Semaine de la Critique" in zilele de 21, 22 si 23 mai. El va fi insotit la Cannes de producatorul Radu Stancu, monteurul Dragos Apetri si directorul de productie Alex Iures.

"Tabara din razoare", scurtmetrajul cu care Cristi Iftime a fost selectionat in "Cinefondation", va fi prezentat in ziua de 23 mai. Cristi Iftime va veni, intre 22 si 26 mai, impreuna cu producatorul executiv Anca Buja, directorul de imagine George Chiper Lillemark, interpretii Lorena Zabrautanu si Lucian Iftime, si Alexandru Radu (din echipa de sunet). Alexandru Potocean, care are rol principal alaturi de Lorena Zabrautan, nu poate merge pentru ca are spectacol la Teatrul Bulandra.

Festivalul se deschide asadar in seara zilei de 16 mai cu un film american - semn, asa cum spunea in 19 mai Thierry Fremaux, delegatul general al festivalului, cand a anuntat selectia festivalului, ca "The Americans are back in force". "Moonrise Kingdom", de Wes Anderson, a fost inclus si in Competitia Oficiala, si are pe afis o galerie stralucitoare de vedete demne sa calce covorul rosu in picioare: Bruce Willis, Bill Murray, Edward Norton, Tilda Swinton, Harvey Keitel.

Scris de Wes Anderson si Roman Coppola (fiul lui Francis Ford Coppola), "Moonrise Kingdom" este o poveste de dragoste dintre doi copii intr-o tabara de vacanta, in anii 60.