"Dupa dealuri", al treilea lungmetraj al lui Cristian Mungiu participa din nou in cursa pentru la Palme d'Or, la cinci ani dupa ce regizorul obtinea cea mai mare distinctie de la Cannes cu "4 luni, 3 saptamani si 2 zile". Alaturi de Mungiu, alte nume mari se regasesc in line-up-ul anuntat azi la Paris, printre care Alain Resnais, David Cronenberg, Michael Haneke sau Jacques Audiard.

Dupa dealuriFoto: Mobra Films

In cadrul conferintei de presa sustinute azi la Grand Hotel Intercontinental din Paris de Gilles Jacob, presedintele Festivalului de la Cannes, si de Thierry Fremaux, directorul lui artistic, au fost anuntate titlurile Selectiei Oficiale, care include Competitia Oficiala, Un Certain Regard, filmele din afara competitiei si proiectiile speciale.

Alain Resnais e din nou in competitie, desi bate 90 de ani, cu "Vous n'avez encore rien vu", o adaptare dupa "Euridice" de Jean Anouilh, cu Mathieu Amalric in rolul principal. Pentru Palme d'Or concureaza si "Cosmopolis" de David Cronenberg, ca si filmul lui Jacques Audiard, "De rouille et d'os" , "Paperboy" de Lee Daniels, "Amour" de Michael Haneke si "On the Road" de Walter Salles, ecranizare dupa romanul lui Jack Kerouac.

Selectionarea filmului lui David Cronenberg a fost, sustine hollywoodreporter.com, anuntata pe internet cu cateva ore inaintea anuntului oficial, cand a fost postat un trailer incluzand stampila festivalului si inscrisul Selectiei Oficiale.

Inspirat din romanul lui Don DeLillo publicat in 2003, filmul care ii are pe afis pe Robert Pattinson, Paul Giamatti, Juliette Binoche, Jay Baruchel si Samantha Morton este odiseea de o zi a unui multimilionar (Pattinson) care strabate New York-ul sub pretext ca trebuie sa se tunda si in contextul in care viata ii e amenintata iar afacerile puse sub semnul intrebarii.

Teaser "Cosmopolis":

Din Competitia Oficiala fac parte si titlurile: "Holy Motors" de Leos Carax, "The Angels' Share" de Ken Loach si "Killing Them Softly", de Andrew Dominik, unde protagonist e Brad Pitt, ca si cele mai recente filme semnate de Abbas Kiarostami, Tomas Vinterberg sau Ulrich Seidl.

A 65-a editie a Cannes-ului se deschide in 16 mai cu cel mai recent film al lui Wes Anderson, "Moonrise Kingdom", pe care cineastul l-a scris impreuna cu Roman Coppola. Postura de film de deschidere se datoreaza in buna masura distributiei: Bruce Willis, Bill Murray, Edward Norton, Frances McDormand, Tilda Swinton, Jason Schwartzman, Harvey Keitel. "Moonrise Kingdom" e prezentat in Competitia Oficiala.

Ieri, biroul de presa a anuntat ca filmul de inchidere a festivalului este cea din urma opera a regretatului Claude Miller, "Thérèse Desqueyroux", adaptare dupa François Mauriac, cu Audrey Tatou in rolul principal. Claude Miller a murit pe 4 aprilie, la putina vreme dupa terminarea montajului la "Thérèse Desqueyroux". In 1998 filmul sau "La classe de neige"/"Lectia de ski", a primit la Cannes Premiul Juriului, iar in 2003 cineastul a fost din nou prezent in Competitia Oficiala cu "La petite Lili".

Berenice Bejo, vedeta feminina din "The Artist", va face oficiile de gazda la ceremoniile de deschidere, respectiv inchidere.

In proiectie speciala (tot in Selectia Oficiala) vor fi prezentate "The Central Park Five" de Ken Burns, Sarah Burns si David McMahan, precum si "Roman Polanski: A Film Memoir" de Laurent Bouzereau. "Io and te" de Bernardo Bertolucci va fi prezentat in afara competitiei. La Cannes se lanseaza in acest an si "Madagascar 3: Europe's Most Wanted", produs de DreamWorks.

Printre titlurile din sectiunea Un Certain Regard se numara:"Antiviral", debutul fiului lui David Cronenberg, Brandon Cronenberg, "Le grand soir" de Gustave de Kervern si Benoit Delepine (cu Benoit Poelvoorde si Albert Dupontel) , precum si "Confession d'un enfant du siecle" de Sylvie Verheyde (care ii aduce in premiera pe ecran pe Charlotte Gainsbourg si Pete Doherty.).

Festivalul omagiaza in acest an amintirea lui Marilyn Monroe, de la a carei disparitie se implinesc 50 de ani. Afisul festivalului o infatiseaza pe actrita intr-o fotografie de Otto L. Bettmann, sufland intr-o lumanare. Marilyn Monroe este "icon"-ul editiei din acest an a festivalului.

Juriul Competitiei Oficiale este prezidat de cineastul italian Nanni Moretti, Tim Roth prezideaza juriului sectiunii Un Certain Regard, iar Jean-Pierre Dardenne este presedintele juriului de la scurtmetraje si Cinefondation, juriu din care mai fac parte: Arsinee Khanjian, Karim Ainouz, Emmanuel Carrere si Yu Lik-wai.

  • Romanii

In al treilea lungmetraj al sau dupa "Occident" si "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", Cristian Mungiu se inspira din romanele non-fictionale "Spovedanie la Tanacu" si "Cartea judecatorilor", in care Tatiana Niculescu Bran documenta Cazul Tanacu.

Dupa dealuri

Dupa dealuri

Foto: Mobra Films

Dupa cum a povestit Tatiana Niculescu Bran pentru HotNews.ro, Cristian Mungiu s-a intalnit prima data cu universul cartilor sale in 2007, cand a vazut la New York (unde isi promova cel de-al doilea film) piesa montata la Teatrul La MaMa de Andrei Serban dupa dramatizarea Tatianei Niculescu Bran si cu actori romani.

"A venit la una dintre repetitiile de final dupa care, seara, am iesit cu totii la o terasa unde el si Andrei Serban au vorbit mult despre cum s-ar putea face un film dupa cartea mea. N-am mai vorbit cu Cristian Mungiu pana in primavara-vara lui 2011, cand ne-am intalnit intamplator la MTR. Atunci nu mi-a spus ca scrie, ci ca ar vrea sa colaboram cumva, iar spre toamna mi-a adus scenariul pe care se pregatea sa-l depuna la concursul CNC", a povestit Tatiana Niculescu Bran pentru HotNews.ro.

Turnajul s-a desfasurat sub radar intr-un timp extrem de scurt, si postproductia nu era terminata cand filmul a fost trimis pentru preselectie la Cannes. Cand cineastii Jean-Pierre si Luc Dardenne au venit la Bucuresti, la inceputul lui martie, filmul exista intr-un "rough cut" de circa 150 de minute.

Cristian Mungiu nu a dorit sa lucreze cu actori cunoscuti. Dintre protagonisti, doar basarabeanul Valeriu Andriuta e cunoscut, el jucand si in filmul de debut al lui Mungiu, "Occident". Rolurile principale feminine sunt interpretate de Cosmina Stratan, masteranda la UNATC, si Cristina Flutur, actrita la Sibiu.

Din distributie mai fac parte: Dana Tapalaga, Catalina Harabagiu, Gina Tandura, Vica Agache, Dionisie Vitcu, Luminita Gheorghiu si Alina Berzunteanu.

Oleg Mutu semneaza imaginea, Mircea Olteanu montajul, Calin Papura scenografia, Mihaela Poenaru costumele. "Dupa dealuri"/"Beyond the Hills" e produs de Cristian Mungiu si Mobra Films in coproductie cu Why Not Production, Wild Bunch, Les Films du Fleuve, France 3 Cinéma si Mandragora Movies. Filmul a obtinut un grant de dezvoltare din partea CNC, beneficiind de asemenea si de sprijinul Eurimages. Abia intrase in postproductie, cand "Dupa dealuri" avea deja distribuitor american - Sundance Selects, care va distribui filmul in America de Nord.

Oleg Mutu nu va calca pe covorul rosu doar pentru filmul lui Mungiu, ci si pentru "Im Nebels (Dans La Brume)", a doua sa colaborare cu cineastul ucrainean Sergei Loznitsa dupa "My Joy" (2010), film prezentat si el la Cannes in Competitia Oficiala. In "Dans la brume" joaca si Vlad Ivanov, care a jucat si in "My Joy".

O alta prezenta romaneasca la Cannes e scurtmetrajul lui Cristi Iftime, "Tabara din Razoare", selectionat in competitia filmelor de scoala, Cinefondation. Produs de UNATC, "Tabara din Razoare", ai carui protagonisti sunt Lorena Zabrautanu si Alexandru Potoceanu, este o poveste despre maturizare.

In Atelierul de la Cannes participa Adina Pintilie cu proiectul "Nu ma atinge-ma!"/"Touch Me Not", care desi are finantari importante din strainatate, nu poate intra in productie pentru ca nu a primit finantare din partea statului roman (ca sa poata accesa aceste finantari din afara.). Selectia Atelierului de la Cannes 2012 cuprinde 15 proiecte din 14 tari alese, dupa cum scrie site-ul festivalului (www.festival-cannes.fr).

Mai jos, line up-ul celei de-a 65 editii a Festivalului de la Cannes, anuntat azi la Paris:

Competitia Oficiala:

"Amour" de Michael Haneke

"The Angel's Share" de Ken Loach

"Baad EL Mawkeaa (Apres la bataille") de Yousry Nasrallah

"Beyond The Hills"/"Dupa dealuri" de Cristian Mungiu

"Cosmopolis" de David Cronenberg

"Holy Motors" de Leos Carax

"The Hunt" de Thomas Vinterberg

"In Another Country" de Hong Sang-Soo

"Im Nebels (Dans la brume)" de Sergei Loznitsa

"Killing Them Softly" de Andrew Dominik

"Lawless" de John Hillcoat

"Like Someone In Love" de Abbas Kiarostami

"Moonrise Kingdom" de Wes Anderson

"Mud" de Jeff Nichols

"On The Road" de Walter Salles

"Paradies: Liebe" de Ulrich Seidl

"The Paperboy" de Lee Daniels

"Post tenebras lux" de Carlos Reygadas

"Reality" de Matteo Garrone

"Rust & Bone"/""De rouille et d'os" de Jacques Audiard

"Taste of Money" de Im Sang-Soo

"Vous n'avez encoure rien vu" de Alain Resnais

Un Certain Regard:

"Miss Lovely" de Ashim Ahluwalia

"La Playa" de. Juan Andres Arango

"Les chevaus de Dieu" de Nabil Ayouch

"Trois mondes" de Catherine Corsini

"Antiviral" de Brandon Cronenberg

"7 Days In Havana" deBenicio Del Toro, Laurent Cantet, Gaspar Noe etc

"Le grand soir" de Benoit Delepine & Gustave Kervern

"Laurence Anyways" de Xavier Dolan

"Despues de Lucia" de Michel Franco

"Aimer a perdre la raison" de Joachim Lafosse

"Mystery" de Lou Ye

"Student" de Darezhan Omirbayev

"La Pirogue" de Moussa Toure

"Elefante Blanco" de Pablo Trapero

"Confession Of A Child Of The Century" de Sylvie Verheyde

"11.25: The Day He Chose His Own Fate" de Koji Wakamatsu

"Beasts Of The Southern Wild" deBenh Zeitlin

In afara competitiei:

"Une journee particuliere" de Gilles Jacob and Samuel Faure

"Madagascar 3: Europe's Most Wanted" de Eric Darnell, Tom McGrath

"Dario Argento's Dracula" de Dario Argento

"Io e te" de Bernardo Berolucci

"Hemingway & Gellhorn" de Philip Kaufman

"Ai to makoto" deTakashi Miike

Proiectii speciale:

"Der Mull Im Garten Eden" de Faith Akin

"Mekong Hotel" de Apichatpong Weerasethakul

"Villegas" de Gonzalo Tobal

"A musica segundo Tom Jobim" de Nelson Pereira Do Santos

"Journal de France" de Claudine Nougaret & Raymond Depardon

"Les Invisbles" de Sebastien Lifshitz

"The Central Park Five" de Ken Burns, Sarah Burns, David McMahon

"Roman Polanski: A Film Memoir" de Laurent Bouzereau)