A XXIII-a editie a Festivalului international de film de la Ankara se deschide joi, 15 martie, în cadrul unei ceremonii la MEB Sura Salonu. Cinematografia românească este reprezentată în acest an de către filmul Morgen, regia Marian Crisan, film invitat într-o sectiune specială dedicată filmelor străine de succes, From All Over the World, alături de alte nouă filme.

Prima editie a Festivalul International de Film de la Ankara a avut loc in anul 1988. In cadrul festivalului au loc atât proiectii de filme cât si concursuri de benzi desenate, expozitii si workshopuri de specialitate. Există o competitie natională de lung metraje si documentare, alături de o competitie internatională de scurt metraje. Din 1992 festivalul a inclus si proiectii de filme straine, devenind, ca importanta, al doilea festival de film international din Turcia. La Ankara vor fi prezenti regizori de film, actori si producatori din intreaga lume, având o excelenta publicitate în media audiovizual.

Filmul Morgen va avea două difuzări în versiune originală si cu subtitrare în engleză si turcă, fiind prezent la Ankara cu sprijinul ICR Dimitrie Cantemir-Istanbul, în cadrul strategiei institutului de promovare a cinematografiei românesti contemporane în Turcia.

Produs in 2010 filmul "Morgen" este debutul in lungmetraj al regizorului Marian Crisan.

"Morgen" a primit premiul pentru cel mai bun regizor, dar si cel pentru interpretare masculina, obtinut ex-aequo de Andras Hathazi si Yilmaz Yalcin, la Festivalul International de Film de la Salonic 2010. Marian Crisan a primit, in august 2010, la Festivalul International de Film de la Locarno, premiul special al juriului, precum si premiul ecumenic pentru filmul "Morgen". De asemenea, "Morgen" a fost recompensat cu marele premiu si premiul publicului la cea de-a treia editie a Festivalului de Film din Europa Centrala , CinEast 2010, organizata la Luxemburg. In aprilie 2011, "Morgen" a fost recompensat cu premiul pentru regie la festivalul goEast de la Wiesbaden, iar in mai anul trecut, a luat premiul de distributie la Festivalul International de Film Independent IndieLisboa. Lungmetrajul "Morgen" a fost propunerea Romaniei la premiul Oscar, la categoria "cel mai bun film strain", pentru gala care a avut loc in februarie 2012.