Regizorul Radu Mihăileanu, invitatul de onoare al Festivalului Internaţional de Film Bucureşti, va susţine în data de marti, 20 martie 2012, începând cu ora 11:30, la UNATC, masterclass-ul intitulat Du bonheur et de la liberté de créer et de s'exprimer.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, pe bază de acreditare pentru reprezentanţii media, legitimaţie pentru studenţi, si înscriere pentru publicul larg.

Un alt eveniment special ce va avea loc în cadrul București IFF la MȚR (NCRR) este Weekend-ul copiilor – cei mai mici dintre pasionații de cinema vor putea urmări patru filme ce le sunt destinate: Fiica nimănui (1976), o dramă sfâșietoare despre abandonul familial, regizată de Judit Elek și László Ranódy; Pere sălbatice (2002), în regia lui Judit Felvidéki, o comedie de aventuri ce anunță, practic, vacanța care se apropie cu pași repezi; Vuk (1979), în regia lui Attila Dargay, un delicios film de animație ce combină tradiția est-europeană de gen cu o poveste foarte iubită a literaturii pentru copii; și clasicul Băieții din strada Pal (1969), regizat de Endre Bohem&Zoltán Fábri și nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film străin.

Fundația Charta, organizatorul Festivalului, și Ambasada României în Australia, în colaborare cu Consulatul Român de la Melbourne și cu Victorian College of Arts (VCA), au instituit o bursă post-universitară destinată în exclusivitate unui absolvent a VCA School of Film and Television. Câștigătoarea din acest an este Sarah Grimmer, care va fi prezentă la București cu două dintre cele mai titrate scurt-metraje ale sale: Lovebox, laureat cu premiul Panavision Script pentru cel mai bun scenariu, și Your Turn, selecționat la Festivalul de Scurt-Metraj de la Palm Springs, la Festivalul Filmului Gay de la Melbourne și la Festivalul Filmului pentru Femei de la San Francisco.

Potrivit organizatorilor, in cadrul Festivalului Internațional de Film București va avea loc si o retrospectivă Stanley Kubrick, în cadrul căreia cinefilii vor putea vedea versiunile restaurate ale clasicelor Portocala mecanică, Barry Lyndon și The Shining. Proiecțiile vor avea loc în prezența producătorului Jan Harlan, autor al documentarului Stanley Kubrick: A Life in Pictures, de asemenea difuzat în cadrul festivalului.

Jan Harlan este, de asemenea, și Președintele Juriului celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Film București, juriu din care mai fac parte: Karin Hoffinger, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale al Festivalului de Film de la Berlin, Fernanda Silva, Directorul Festivalului de Film FESTROIA din Portugalia, regizorul și scenaristul maghiar Ferenc Moldovanyi, membru al Academiei Europene de Film și Boyd van Hoeij, critic de film, colaborator al revistei americane Variety și al site-ului indieWIRE.

Ca si anul trecut, Festivalul Internațional de Film București va avea si in editia 2012 un juriu al criticii, format din Magda Mihăilescu (membru FIPRESCI, de cinci ori laureată a premiului pentru critică de film și cărți de cinema acordat de Uniunea Cineaștilor din România), Iulia Blaga (membru FIPRESCI, colaborator permanent la filmneweurope.com, HotNews.ro, Suplimentul de Cultură si Radio România Cultural) si Mihai Chirilov (membru FIPRESCI, director artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania și curator al Festivalului de Film Românesc de la New York).

Cea de-a 8-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lung-metraj, va avea loc în perioada 19-25 martie 2012, la Cinema Studio, NCRR și sala Elvira Popescu. Programul complet al filmelor și al proiecțiilor speciale în afara competiției va fi făcut public joi 15 martie.