"Crulic - drumul spre dincolo", scris, regizat si produs de Anca Damian, a primit la festivalul international de film FICUNAM din Mexico City doua premii: Silver Puma Award pentru cel mai bun regizor si Premiul Publicului. Filmul spune o puternica si tragica poveste de viata reala, intr-o forma surprinzatoare, lipsita de sentimentalism", si-au motivat alegerea reprezentantii juriului. "Crulic" spune povestea reala a lui Claudiu Crulic, un roman arestat in Polonia pentru un presupus furt, tinut in inchisoare in ciuda probelor ulterioare care aratau ca, la data jafului, el nu se mai afla la Cracovia, si abandonat de toata lumea pana la moartea survenita in urma grevei foamei.

Membrii juriului au fost Hans Hurch (presedintele juriului si director al festivalului Viennale din Viena), Denis Cota (regizor), Adrian Martin (critic de film), Rigoberto Perezcano (regizor), Paula Astorga (directoarea Cinematecii in Mexico City).

"Crulic - drumul spre dincolo" a primit recent Amnesty Award, la Festivalul CPH DOX din Copenhaga, pentru modul creativ in care spune povestea si pentru tonul sau obiectiv. Filmul Ancai Damian a mai fost premiat la doua dintre cele mai importante festivaluri de film din Polonia si Germania, precum si la doua festivaluri de documentar din Cehia si Romania: "Crulic" a primit mentiunea speciala a Juriului Festivalului International de Film de la Varsovia si Mentiunea acordata de Juriul ecumenic, in Polonia, tara in care s-a petrecut drama relatata de film. La Cottbus (Germania) i-a fost acordata Mentiunea speciala a juriului international, pentru relatarea unei povesti bazate pe fapte reale cu ajutorul unor tehnice de animatie diversificate, si Premiul ecumenic, pentru modul inovativ prin care li se acorda dreptul la replica celor ce nu mai sunt. A urmat Premiul Silver Eye Award, la Jihlava (Cehia), o distinctie ce recompenseaza "filme documentare creative si exceptionale din Europa Centrala si de sud-est" si Premiul pentru cel mai bun documentar romanesc, oferit in cadrul celei de-a 11-a editii a Festivalului International de Film Documentar Astra, de la Sibiu.

Lungmetrajul va participa la alte festivaluri internationale de prestigiu, printre care New Directors - New Films (New York) SWSX (Austin) San Francisco International Film Festival, (San Francisco) Istambul International Film Festival (Istambul) si Crossroads Europe (Linz).

Anca Damian a semnat in 2008 regia lungmetrajului de fictiune "Intalniri incrucisate", selectat de numeroase festivaluri internationale de film ca Pusan, Chicago, Goteborg, Pune International Film Festival, Festival of East European Cinema (Cottbus), India International Film Festival (Goa) si Rome Independent Film Festival. Regizoarea a absolvit Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I.L Caragiale si este doctor in Arte, Cinema si Media. A lucrat ca director de imagine al lungmetrajelor "Ramanerea" (1991) si "Drumul cainilor" (1992) si la o serie de scurtmetraje si documentare premiate. "A Very Unsettled Summer" este titlul urmatorului proiect al Ancai Damian.