Cea de-a cincea editie a Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului "One World Romania" se va desfasura la Bucuresti in perioada 13-18 martie. Anul acesta, vor fi prezentate 50 de filme, timp de 6 zile. "Credem ca un documentar bun nu numai ca taie o felie de realitate, dar ne si ascute simturile si ne ajuta sa vedem mai bine. Asadar, pentru 2012 avem filme brici", declara organizatorii festivalului.

Cele 50 de filme sunt impartite în 8 sectiuni: Sectia Revolutii Online, Sectia Politica, Sectia Munca si Rasplata, Sectia Minori si Batrani, Sectia Probleme de Familie, Sectia Pasapoarte, Sectia Penala, Sectia Activisti si Indignati. Filmele vor fi proiectate la patru cinematografe din centrul Bucurestiului - Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso si - locul dedicat proiectiilor speciale din fiecare zi de festival - Noul Cinematograf al Regizorului Roman, din cadrul Muzeului Taranului Roman. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 13 martie la Cinema Scala.

Programul editiei a 5-a vorbeste, in primul rand, despre schimbarile exceptionale la care am asistat in ultimul an: despre o generatie de tineri capabila sa miste lucrurile, despre Primavara Araba, despre tensiunile mai mult sau mai putin explozive din Iran, din Rusia si din Cuba sau despre turbulentele anti-globaliste din vestul Europei.

Pe langa marile teme politice, dedicate puterii si dreptatii, festivalul de anul acesta vorbeste prin filmele sale si despre cei mai slabi si nedreptatiti dintre noi. Copiii si batranii sunt victime sigure in multe colturi ale lumii. La fel si refugiatii. Tocmai din acest motiv, o parte din filmele editiei a 5-a spala in public traume, exhiba conflicte ascunse, ne fac sa radem sau sa plangem in fata spectacolului cresterii si descresterii oamenilor, se arata in comunicatul de presa remis Hotnews.ro.

In afara proiectiilor, vor fi organizate pe toata perioada festivalului expozitii de fotografie, actiuni si dezbateri la care vor participa regizori, producatori si disidenti reputati din toată lumea.